Kumicama s placa fiskalne blagajne, a iznajmljivačima sve pogodnosti prikrivanja zarade

0
1453

Apartmani su jackpot u Hrvatskoj jer je  porezno opterećenje daleko manje od ostalih djelatnosti u turizmu, poput hotela i kampova, da ne govorimo u odnosu na obrte i tvrtke koje rade cijelu godinu. Porezni sustav vrlo je blag prema apartmanđijama.

Zbog toga je i sve više ekscesa sa njima tijekom sezone, prisvajaju plaže, brane dolazak gostiju na “svoje plaže”, preskupi su, mnogi ne udovaljavaju moderne standarde poslovanja, jezive su poneke komunikacije preko telefona sa njima i zapravo kvare sliku svih iznajmljivača.

Za razliku od drugih poslova ne plaćaju industrijsku vodu i struju, nema izmišljenih spomeničkih renta, raznoraznih poreznih gluposti i zato su oni 61% turističke ponude u nas , kada to usporedimo sa susjednim zemljama gdje je upola manje, sasvim je jasno u što se treba ulagati.

U biti svojom vrlo lakom 2 mjesečnom zaradom imaju neprimjereno povlašteni položaj u državi. I tako se stvaraju podjele između sjevera i juga.

Kontrole u sezoni im rijetko dolaze, mnogi niti ne prijavljuju stvaran prihod, pa tako po vlastitom saznanju jedna zagrepčanka u Makarskoj redovite prihode od turizma koji su oko 21000 eura u 2 mjeseca na tri apartmana prikazuje na poreznoj svega 8000 eura, jer ima i mirovinu, njen susjed  i rođak svake godine kupuje skupa vozila i glisere, a državu i grad koriste za svoja ilegalna parkirališta ili pak nedovoljna, koja prelaze na javne pješačke staze , a što godinama ne smeta gradskom redarstvu ili policiji.

Screenshot_20230815_192814_Samsung Internet

Screenshot_20230706-104641_WhatsApp

Pohlepa koja se provodi i nezakonje u vili D’ arte u Makarskoj je potpuno  ista slika kroz cijelu obalu.

Povlašten položaj zarade, potpuno nepravedan od ostalih privrednika treba hitno zakonski dovesti u red.

Uvođenje internet fiskslne  blagajni i izdavanja računa na taj način obuzdat će pljačku poreznog sustava barem koliko toliko. Akontacije za smještaj  se uplaćuju na svakakve račune rođaka, djece, prijatelja, da bi se što teže ušlo u trag stvarne zarade, a zanimljivo je da turisti pristaju na takva plaćanja bez da provjere tko je nosioc računa.

U meni poznatom slučaju poreznoj nije godišnje prikazano oko 12 000 eura po godini, pa sada to pomnožite sa deset godina i dolazimo do ogromne cifre.

Zamislite koliko netko sa 20 apartmana može prikriti novca, a država tjera kumice sa placa da imaju fiskslne blagajne, dok ovi ni račune mnogi ne izdaju.

Za financiranje svih potpora u turizmu uspostavlja se Fond za turizam, koji će kontrolirati nadležno ministarstvo. Sve pogodnosti za apartmanđije.

Porez koji plačaju plus prirez je bijedna naknada državi za ogromnu zaradu, PDV-a  nema,  dodano uz boravišnu pristojbu, porez po krevetu je oko 50 eura po krevetu,  plus prirez sve skupa oko  (10%  posto od grada), -55 eura  boravišna pristojba, 1 eura po krevetu praktički po danu, prije ovog eldorada u svezi apartmana  bitna je bila brojka osoba u apartmanu, koliko ljudi imaš u apartmanu  toliko plačas naknadu, sada je još povoljniji položaj apartmanđija oporezivanjem kreveta. A zbog toga iznajmljivači nakrcavaju što više krevete posvuda da bi što više zaradili.

Usluge pružanja smještaja u domačinstvu se sad mijenjaju i  minimalni uvjeti traže odvojenu spavaču sobu, odvojenu kuhinju. Što to nosi studio apartmanima tek treba vidjeti u odnosu komfora …

Iznajmljivači moraju dobiti porezne namete koje imaju i drugi poslovni ljudi, fiskslnu blagajnu i češće obilaske objekata sa strožim režimom i zatvaranja objekata koji se ne drže zadanih uvjeta. Mesnice i trgovine odmah se  zatvaraju ako rade financijsku štetu , pa čak i za jedan euro, dok apartmanđije mogu prevariti državu za 12000 eura bez ikakvih posljedica da to nitko ne može niti dokazati.

HOP

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal