U Sjevernoj Makedoniji mlate građane koji se izjašnjavaju kao Bugari (120 000)

0
1094

Vijeća Europe u svom izvješću o Republici Sjevernoj Makedoniji skreće pozornost na slučajeve nasilja nad Makedoncima s bugarskim identitetom i jezik mržnje koji se koristi protiv njih.

Više puta su se dogodili slučajevi nasilja nad osobama i organizacijama građana Sjeverne Makedonije koji se izjašnjavaju kao Bugari. U isto vrijeme, vlasti kreću u odjavu/zatvaranje nekih postojećih bugarskih kulturnih udruga, navodi se u izvješću koje citira BTA.

Komisija navodi da je, prema riječima osoba s kojima je razgovarala, jezik mržnje prema Bugarima uobičajena pojava u Republici Sjevernoj Makedoniji.

Podsjeća se na incident govora mržnje na nogometnoj utakmici između reprezentacija Sjeverne Makedonije i Bugarske 26. rujna 2022. u Skoplju.

Nedavni protubugarski akti nasilja izazivaju ozbiljnu zabrinutost, navodi Komisija u svom izvješću i podsjeća na slučaj paljenja bugarskog kulturnog centra u Bitoli “Ivan Mihailov” 4. lipnja 2022. godine.

Također se napominje da je u listopadu 2022. otvaranje Bugarskog kulturnog kluba u Ohridu “Car Boris III” moralo biti održano uz prisustvo policije zbog prosvjeda, a tada su se dogodila dva napada na klub, u drugom vatrenim oružjem. je dobio otkaz, dok su u zgradi bili gosti.

U tom smislu, ECRI ne može ne primijetiti novi obrazac koji izaziva ozbiljnu zabrinutost i zahtijeva hitnu i učinkovitu akciju vlasti, ne samo osudom govora mržnje i nasilja i privođenjem pravdi počinitelja zločina iz mržnje, već i sustavnim i dosljednim suprotstavljanjem protubugarskom javnom diskursu kako bi se zaustavio i preokrenuo ovaj alarmantni trend, navodi se u izvješću.

ECRI navodi da je svjestan javnih kontroverzi u vezi s uporabom,  te se traži od  “vlasti da  trebaju suzdržati od poništenja registracije ili raspuštanja udruga osoba koje se identificiraju kao Bugari u Sjevernoj Makedoniji, ako ne potiču, ohrabruju, šire ili opravdavaju nasilje, mržnju ili diskriminaciju”.

Po potrebi zatražiti stručno mišljenje Vijeća Europe o revidiranom Zakonu o udrugama i zakladama te revidirati relevantne odredbe, stoji u izvješću.

Europski zastupnik Andrey Kovachev čestitao je svim 180 zastupnicima (bez ijednog protiv ili suzdržanog) koji su glasovali na prvom čitanju amandmana na Zakon o bugarskom državljanstvu. Na svom Facebook profilu objavio je kako njegova osobna borba duga više od 10 godina postaje stvarnost.

Planirano je da ceremonija dobivanja bugarskog državljanstva bude svečana i javna, te registar svih primatelja bugarskog državljanstva postaje javan u Makedoniji.

“Posljednjom promjenom bit će javno poznati svi naši sunarodnjaci iz Republike Sjeverne Makedonije, koji su u posljednje 22 godine stekli bugarsko državljanstvo na temelju dokazanog bugarskog podrijetla i izjave o bugarskoj samosvijesti. Dakle, oni iznad 120.000 makedonskih Bugara,  među kojima su mnogi bivši i sadašnji političari, saborski zastupnici, ministri, gradonačelnici, pročelnici odjela, šefovi stranaka, vlasnici medija i televizija, novinari, komentatori, kao i njihove obitelji , bit će javno zaštićeni od govora mržnje i diskriminacije makedonskih institucija zbog toga što su Bugari. Oni od njih koji su “prisiljeni” pretvarati se u javne bugaromrzitelje samo da bi sakrili svoje bugarsko podrijetlo i samosvijest, neće imati više razloga za to.Očekujem brzo usvajanje i drugo čitanje izmjena zakona!”, napisao je Kovačev

Igor Drenjančević

HOP

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal