Protjerani ruski pravoslavni svećenici iz Bugarske jer su svađali Skopje i Sofiju ?!

0
1147

Ruska crkva u Sofiji će zatvoriti svoja vrata. Ovo je objavilo Ministarstvo vanjskih poslova Rusije u vezi s protjerivanjem svog predsjednika arhimandrita Vasiana i još dvojice dužnosnika.

Tko je Vasian?

Vasian je rođen kao Nikolay Valeryevich Zmeev 1975. Njegova službena biografija ne kaže gdje, ali procurjeli ruski zapisi pokazuju da je njegovo rodno mjesto bio grad Berezniki u Permskom kraju.

Godine 1998. diplomirao je na Moskovskoj bogosloviji, a 2002. na Moskovskoj duhovnoj akademiji s doktoratom teologije. Dana 2. travnja 1999. godine zamonašen je s imenom Vasijan.

Prema njegovoj službenoj biografiji iz 2002., svećenik je učitelj starih jezika u Moskovskom sjemeništu, koje se nalazi u gradu Sergiev Posad.

Od 2004. do 2015. godine bio je prorektor za odgojno-obrazovnu djelatnost Bogoslovije i Akademije.

Studenti su podnijeli pritužbu protiv Zmeeva zbog seksualnog zlostavljanja.

“Slučaj je razriješen, Vasian je poslan kao zamjenik u Bjelorusiju”.

O slučaju o kojem teolog govori, postoji objava Sergeja Trofimova u lokalnim novinama “Alternativnaya Gazeta” iz prosinca 2014., koja se poziva na pismo sjemeništaraca. Među imenima profesora u tužbi je i Vasianovo.

Vasian je prije 10 godina posjedovao parcele za izgradnju vile i stambene zgrade u blizini Moskve. Iako je 2019. fizički bio u Sofiji – na platnom popisu Ruske patrijaršije, postoje i izvještaji da je primao plaću i od trgovačke tvrtke u Mytishtiju. Navedena je i adresa u “Sabornoj” ulici.

Godine 2018., nakon niza skandala, Vasianov prethodnik u Sofiji – Philip (Vasiltsev) – protjeran je iz Bugarske. Također je proglašen personom non grata, iako je nakon toga ponovno primljen u Bugarsku.

Tako je 7. ožujka 2018. Vasijan, koji već ima čin arhimandrita, službeno preuzeo rusku pravoslavnu crkvu u Sofiji.

-Ova stara ruska crkva, koja je godinama bila mjesto zajedničkog bogoslužja Rusa i Bugara, sada će biti zatvorena”, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Protjerani ruski crkveni službenici prekoračili su svoje ovlasti. To je bivši zamjenik ministra vanjskih poslova Milen Keremedchiev rekao u emisiji “Jutros”.

Milen Keremedchiev: Protjerani ruski crkveni službenici prekoračili su svoje ovlasti.

Ruska pravoslavna crkva uvijek je bila aktivna u političkom životu države, rekao je.

Prema njegovim riječima, djelovali su i u Sjevernoj Makedoniji, a glavni cilj im je bio loše odnose Sofije i Skoplja, kako naš susjed ne bi krenuo svojim europskim putem.

“Ruska pravoslavna crkva uvijek je bila aktivna u političkom životu zemlje”, rekao je.

Po njegovim riječima, crkvena retorika podudara se s ruskom vanjskom politikom.

Opseg ruske obavještajne službe toliko je dubok da pokriva gotovo sve aspekte društvenog i političkog života”, naglasio je Keremedčijev.

Prema njegovim riječima, potrebno je razumjeti dokle su došli kontakti crkvenih dužnosnika.

Ruska obavještajna služba ima opsežne metode korištenja svojih zaposlenika. Ne čudi me što su u ovu mrežu uključeni i ruski svećenici”.

Dana 21. rujna svećenici ruske crkvene misije u Sofiji pozvani su u imigrantsku službu Bugarske. Uručen im je zahtjev da u roku od 24 sata napuste tu balkansku zemlju jer se vjeruje da predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti. Riječ je o igumanu misije Ruske pravoslavne crkve u Sofiji arhimandritu Vasijanu, sekretaru misije protojereju Jevgeniju i djelatniku hrama, navodi se u izjavi glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova Rusije , Maria Zakharova.

Prema njezinim riječima, ovaj krajnje neprijateljski čin bugarskih vlasti bio je u suprotnosti s logikom.

Ljudi koji su svoje živote posvetili služenju Bogu u ime jedinstva između ruskog i bugarskog naroda temeljenog na zajedničkoj vjeri i kršćanskim vrijednostima, bugarski su imigranti prevezeni poput kriminalaca u vozilu s rešetkama na prozorima natrag u crkvu usluga da spakiraju svoje torbe. Bit će deportirani kao prijestupnici. Oni će jednostavno biti prepušteni na srpskoj granici da se sami snalaze“, kaže Zakharova.

Prema njezinim riječima, posebnu bogohulnu dimenziju ovoj situaciji daje činjenica da je ova akcija izvedena na praznik Rođenja Blažene Djevice Marije, koji je sveti i čisti dan za vjernike Ruske pravoslavne crkve.

Ranije u lipnju 2022. Bugarska je također protjerala 70 ruskih diplomata i dužnosnika.

Arhimandrit Vasian (Zmeev) jedna je od tri osobe koje je Sjeverna Makedonija 17. rujna proglasila personama non grata, navode makedonski mediji i supredsjedavajući “Demokratske Bugarske” Atanas Atanasov.

Prema stranici dveri.bg, “neslužbeno, Zmeev je koordinirao cjelokupnu politiku Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske nadbiskupije (MPC-OA) u vezi s njenom crkvenom diplomacijom tijekom prošle godine.

Prema Atanasu Atanasovu, arhimandrit Vasian posjetio je Sjevernu Makedoniju “kako bi izvršio funkcije ruske obavještajne službe s ciljem unošenja raskola u makedonsku crkvu”.

Makedonska crkva proglasila se autokefalnom 1967. godine i odvojila se od Srpske crkve, ali je u raskolu i nije priznata od drugih pravoslavnih crkava. Prošle godine je SPC dodjelila autokefalnost MPC-u.

Prosle godine je u RH na pozivu SPC-a došao svečnik RPC inace etnički Ukrajinac, kako bi se pobrinuo za izbeglice iz Ukrajine, umjesto njihove crkve?!

 

Igor Drenjančević

HOP

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal