Udruga Palagruža iz Komiže je u sklopu Festivala „De Loire” u francuskom gradu Orleansu održala „Dan hrvatskog pomorstva i riječne baštine”

0
1043

Udruga Palagruža iz Komiže krajem rujna je u sklopu Festivala „De Loire” u francuskom gradu Orleansu održala „Dan hrvatskog pomorstva i riječne baštine“ na kojemu je uz suradnju s HTZ-om i TZ Otočac predstavljala hrvatsku kulturnu baštinu.

Kalanko - Loire Radionica Gundula - Loire Radionica gundula - Loire 1

„Posjetitelji festivala bili su oduševljeni našom radionicom „Kalanko”, rekao je Miro Cvitković, predsjednik udruge Palagruža te dodao kako je udruga Palagruža zbog tolikog interesa djece i mladih ostala bez zaliha praznih konzervi koje se koriste za izradu ovog metalnog brodića, tradicionalne komiške dječje igračke. „Roditelji djece sudionika radionice počeli su sami donositi svoje konzerve kako bi se aktivnosti mogle nastaviti”, opisuje Cvitković i naglašava ekološku poruku ove edukativne radionice „htjeli smo podignuti ekološku svijest roditelja i djece i pokazati im da se recikliranjem otpada može izraditi zanimljiva dječja igračka”.

Kuhinja - Loire Sardele na rožonj - Loire

Ured TZ Hrvatske u Parizu, TZ grada Otočca i udruga Palagruža iz Komiže zajedno su organizirali „Dan hrvatskog pomorstva i riječne baštine” koji je privukao mnoge posjetitelje festivala „De Loire”. Svi zainteresirani ovom su se prilikom upoznali s hrvatskom gastronomijom, točnije ličkim OPG proizvodima, domaćim proizvodima s otoka Visa iz Geofood programa Geoparka „Viški arhipelag” te tradicionalnim jelima koja su spremali kuhari udruge Palagruža. U organizaciji TZ Otočac prezentirana je hrvatska rječna baština putem zanimljivog postava fotografija i izložaka iz doline Gacke.

Regata gundule - Loire 1 Regata gundule - Loire

Najveći riječni festival u Europi „Festival De Loire” koji se održava svake dvije godine u gradu Ivane Orleanske i ove je godine okupio oko 700 000 posjetitelja te više od 200 brodova koji su sudjelovali u plovidbi rijekom Loireom. Za sudjelovanje u regatama i veslanju rijekom Loierom iz Komiže su dopremljene tri gundule, a iz grada Rochefort sur Loire stigla je i četvrta gundula koju su 2017. u suradnji s udrugom Palagruža izradile žene na festivalu u Morbihanu. Gundula je drvena barka duljine oko četiri metra koja se koristila za veslanje na obližnja komiška žala.

„Djeca su najviše uživala u sastavljanju kostura gundule”, kaže Doris Radić-Samardžić, jedna od voditeljica radionice „Gundula” te dodaje kako je „najviše sretnih lica bilo kada bi najmlađi sudionici na kraju spajanja dijelova vidjeli cijeli brod koji su sami sastavili”.

Udruga Palagruža svoje je aktivnosti usmjerila prema djeci i mladima, kojih na festivalu bude oko 40 000 pa je sklopu svog tradicionalnog edukativnog programa udruga svakog dana ovog petodnevnog festivala provodila četiri radionice: „Gundula”, „Kalanko”, „Krocul” i „Ribarska radionica”.

Kalanko - Loire
Na obali rijeke Loire u sklopu programa udruge Palagruza, ribar Damir Karuza-Kalambera postavio je izložbu ribarskih alata, tu su se našli „tradicionalno izrađeni alati poput vrši za jastoge, cijelog sinjala za jastoge, špurtela, kuke, baturice i ostaloga”, nabraja Kalambera i objašnjava da su posjetitelji „ovim putem imali priliku upoznati se i s jedinstvenim načinom ribolova otočkih ribara te kako ispeći srdele na rožonj”.

 

„Posjetitelji su bili oduševljeni našim radionicama za djecu i mlade te sveobuhvatnom prezentacijom hrvatske maritimne i riječne baštine”, dodaje Cvitković i napominje da su „veliku podršku te osobito pomoć u komunikaciji s posjetiteljima pružile djelatnice ureda TZ Hrvatske iz Pariza”.

_____
Autorica: Dora Čukušić
Fotografije: udruga Palagruža

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal