Smotra hrvatskog filma u Beogradu

0
1016

ZAJEDNICA HRVATA BEOGRADA “TIN UJEVIĆ”

VELEPOSLANSTVO HRVATSKE U BEOGRADU

Poštovani!

Na inicijativu i organizaciju Zajednice Hrvata Beograda ,,Tin Ujević” koja egzistira punih 16 godina, uz podršku Hrvatskog audio-vizualnog centra – HAVC, Hrvatskog Veleposlanstva u Beogradu, uz veliku pomoć Jugoslovenske kinoteke u Beogradu i drugih institucija i suradnika, u Beogradu je 2019. pokrenuta manifestacija Smotra hrvatskog filma, koja je do sada 4 puta održana u zgradi Jugoslavenske kinoteke – JK u Beogradu, Uzun Mirkova 1. A ova 5 ta biće u Kosovskoj 11.

IMG-20231101-WA0004

Cilj Smotre hrvatskog filma u Beogradu je promocija istaknutih i nagrađivanih filmova najnovije hrvatske produkcije, autora i autorica te hrvatske filmske kulture u cjelini. Vjerujemo da će ovako zamišljena smotra omogućiti veću vidljivost hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, te značajno doprinijeti promociji hrvatske kulture na prostoru Srbije i čitave regije. Učestala suradnja hrvatskih i srpskih filmaša potvrđuje potrebu postojanja ovakve manifestacije, dok film kao popularna umjetnost uspješno promovira kulturalne osobenosti Hrvata i hrvatske manjine u regionu.

IMG-20231101-WA0005

Od samoga početka, Smotra HF bila je opredijeljena ka povezivanju povijesne kulturne baštine Hrvata, kako u Hrvatskoj tako i izvan Hrvatske, sa najmodernijim trendovima unutar domaćega autorskog igranog i dokumentarnog filma. Program je sve četiri godine uključio studentske i kratke igrane i animirane uradke mladih i afirmiranih autora i autorica.

Nadamo se da će HAVC i PLAVI FILM I ubuduče pomagati Smotre hrvatskog filma u Beogradu.

Srdačno, Stipe Ercegović, Predsjednik ZHB Tin Ujević

HOP

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal