Srpski skandal sa bugarskim piscem

0
2557

Izvanrednog i punopravnog veleposlanika Republike Srbije u Sofiji, Željka Jovića, danas je u MrDM-u pozvao glavni ravnatelj za europska pitanja Jordan Parvanov.

Prigoda je bila zabrana dozvole  prolaza 8. studenog 2023.  na područje Republike Srbije istaknutog bugarskog intelektualnog i javnog radnika Edvina Sugareva.
Na bugarskoj strani izrazili su snažan prosvjed i snažnu zabrinutost zbog neprijateljskog djelovanja srpskih vlasti prema bugarskom intelektualcu,  poznatom u Republici Srbiji kao bivši generalni konzul u Nišu, a kojem  nije bilo dozvoljen boravak na  srpskom teritoriju.

Optužbe za bugarsku javnost  apsurdne su. Njegova djela ne mogu biti povezana s  međuetničke netolerancije. Optužbe se također odnose na zakonski registrirano  područje Republike Srbije, CIC-u u Bossilergadu i njegovim zaposlenicima.

Srbijanskog veleposlanik zatraženo  je objašnjenje i isprika.
Srbijanci  nisu dopustili piscu Edvinu Sugarevu ulaz u  Srbiji da predstavi svoju knjigu .

Edvin Sugarev:” U mojoj knjizi nema ništa zabranjeno, jedino ako nije na  popisu zabranjenih knjiga u Srbiji…

Zbog tri knjige Edvina Sugareva držali su Srbi Bugare na granici Srbije, te su  ih vratiti  nazad.
G. Parvanov izrazio je očekivanje da će dobiti kopiju presude o mjerama koje je poduzela srpska policija u Bosilergradu, kao i o zabrani  g. Sugareva na teritorij Srbije.

G. Parvanov  je izrazio  zapanjenost  i razočaranje akcijom srpskih pravosudnih i policijskih vlasti, kojima je povrijeđeno dostojanstvo g. Sugareva i zaposlenika Bugarskog CIC Bossilergada na dan kada je Europska komisija najavila godišnji paket proširenja.

Istaknuo je da su poštovanje ljudskih prava, a posebno osiguravanje mogućnosti slobode izražavanja ključni uvjeti u procesu europske integracije.

I.D.

HOP

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal