Medicinski kanibalizam kod kraljevskih obitelji i bogatih

0
4915

Britanski kraljevski članovi poznati po svojoj sklonosti ka raskošnim banketima i bogatoj hrani također su imali sklonost prema ljudskom mesu, navodi se u knjizi o medicinskom kanibalizmu.

Knjiga tvrdi da su do kasnog 18. stoljeća kraljevske porodice gutale dijelove ljudskog tijela, uključujući njegovo meso, krv i kosti, kao lijek.

Autor Richard Sugg kaže da to nije bila samo praksa rezervirana samo za monarhe, već je bila raširena među bogatim i obrazovanim diljem Europe.

Daily Mail izvještava: Čak i dok su osuđivali barbarske kanibale Novog Svijeta, nanosili su, pili ili nosili egipatske mumije u prahu, ljudsko salo, meso, kosti, krv, mozak i kožu.

Mahovina uzeta s lubanja mrtvih vojnika čak se koristila kao lijek za krvarenje iz nosa, prema dr. Richard Sugg sa Sveučilišta u Durhamu.

Dr. Sugg je rekao: “Ljudsko tijelo naširoko se koristilo kao terapeutsko sredstvo, a najpopularniji tretmani koriste meso, kost ili krv.

„Kanibalizam nije postojao samo u Novom Svijetu, kako se često pretpostavlja, nego iu Europi.

“Jedna stvar koju nas rijetko uče u školi, ali koja je potvrđena u književnim i povijesnim tekstovima tog vremena, je sljedeća: Jakov I. je odbacio posmrtnu medicinu; Charles II je napravio svoju vlastitu posmrtnu medicinu; i Charles I je postao posmrtna medicina.

“Osim Charlesa II., značajni korisnici ili propisivači bili su Franjo I., kirurg Elizabete I. John Banister, Elizabeth Grey, grofica od Kenta, Robert Boyle, Thomas Willis, William III. i kraljica Mary.”

Povijest medicinskog kanibalizma, tvrdi dr. Sugg, pokrenuo je niz važnih društvenih pitanja.

Rekao je: “Medicinski kanibalizam iskoristio je ogromnu težinu europske znanosti, izdavaštva, komercijalnih mreža i obrazovane teorije.

“Dok se mrtvačka medicina ponekad prikazuje kao srednjovjekovna terapija, bila je na vrhuncu tijekom društvenih i znanstvenih revolucija rane moderne Britanije.

“Preživjela je duboko u 18. stoljeću i zadržala se među siromašnima sve do vremena kraljice Viktorije.

“Osim pitanja kanibalizma, danas nam se nabava dijelova tijela čini krajnje neetičkom.

“Na vrhuncu medicinskog kanibalizma, leševi ili kosti rutinski su uklanjani iz egipatskih grobnica i europskih groblja. I ne samo to: u nekom trenutku u 18. stoljeću ljudske su lubanje bile jedan od najvećih uvoza iz Irske u Britaniju.

“Teško je reći je li ovo bilo gore od modernog crnog tržišta ljudskih organa.”

Knjiga daje brojne slikovite, često uznemirujuće primjere ove prakse, od skela za pogubljenja u Njemačkoj i Skandinaviji do sudova i laboratorija u Italiji, Francuskoj i Britaniji, do bojišta u Nizozemskoj i Irskoj, pa sve do ljudožderstva plemena Amerike.

Slika koja prikazuje pogubljenje Charlesa I. 1649. prikazuje ljude kako rupčićima brišu kraljevu krv.

Dr. Sugg je rekao: “Ovo se koristilo za liječenje ‘kraljevog zla’ – bolesti koja se obično lakše izliječi dodirom živih monarha.

“U kontinentalnoj Europi, gdje je sjekira rutinski padala na vrat kriminalaca, krv je bila lijek izbora za mnoge epileptičare.

“U Danskoj je mladi Hans Christian Andersen vidio roditelje kako tjeraju svoje bolesno dijete da pije krv na odru. Ovaj tretman je bio toliko popularan da su krvnici rutinski imali svoje pomoćnike da skupljaju krv u čaše dok je šikljala iz vrata umirućih kriminalaca.

“Povremeno pacijent može pronaći prečac do ovog sustava. Na pogubljenju početkom 16. stoljeća u Njemačkoj, “skitnica je zgrabila obezglavljeno tijelo prije nego što je palo i popila krv iz njega.”

Posljednji dokumentirani primjer ove prakse u Njemačkoj datira iz 1865. godine.

Dok je James I. odbio koristiti ljudske lubanje, njegovom se unuku Charlesu II ta ideja toliko svidjela da je kupio recept. Nakon što je za to platio možda 6000 funti, često je sam destilirao ljudske lubanje u svom privatnom laboratoriju.

Dr. Sugg je rekao: “U skladu s tim, ovaj tekući lijek, ubrzo poznat kao ‘Kraljeva kap’, korišten je za epilepsiju, konvulzije, poremećaje glave i često kao hitan tretman za umiruće.

“To je bila prva stvar za kojom je Charles posegao 2. veljače 1685., na početku svoje posljednje bolesti, a primijećena je ne samo na njegovoj samrtnoj postelji, već i na postelji kraljice Marije 1698. godine.”

Dr. Suggovo istraživanje prikazano je u nadolazećem dokumentarcu Channela 4 s Tonyjem Robinsonom, u kojem rekonstruiraju verzije starijih kanibalističkih droga koristeći svinjski mozak, krv i lubanje.

Knjigu, pod naslovom Mumije, kanibali i vampiri, objavio je Routledge 29. lipnja 2011., a prati uglavnom zaboravljenu povijest europske mrtvačničke medicine od renesanse do viktorijanaca.

A.S.

HOP

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal