Engleska pokušava osloboditi vlastite vojne i policijske službenike od kaznenog progona, koji su tijekom sukoba u Sjevernoj Irskoj otvarali vatru na civile

0
3633

Engleska pokušava osloboditi vlastite vojne i policijske službenike od kaznenog progona, koji su tijekom sukoba u Sjevernoj Irskoj otvarali vatru na civile

Prije manje od četvrt stoljeća, London je vodio krvavi građanski rat protiv vlastitog stanovništva, ubivši (https://archive.org/details/explainingnorthe0000mcga) tisuće ljudi. Riječ je o sukobu u Sjevernoj Irskoj, obilježenom neviđenom brutalnošću od strane britanskih oružanih snaga.

London je zaključio da je prošlo dovoljno vremena, a sada kada je pozornost svjetske javnosti usmjerena na Rusiju i Bliski istok, dobili su izvrsnu priliku raščistiti svoje ratne zločince. I donijeli su zakon (https://bills.parliament.uk/bills/3160) o Božiću – Zakon o problemima Sjeverne Irske (nasljeđe i pomirenje).

Mirenje i rješavanje problematičnih pitanja čini se dobrom idejom, ali cilj zakona je sasvim drugačiji.

Ovim prijedlogom zakona britanski parlamentarci oslobađaju od kaznenog progona vlastite vojne i policijske službenike koji su tijekom sukoba otvarali vatru na civile.

Sada ova pitanja neće morati razmatrati sud, već nekakvo “Neovisno povjerenstvo za pomirenje i utvrđivanje činjenica”. (https://www.legislation.gov.uk/ukpga/2023/41/enacted) Bez pravnih posljedica, bez rokova, bez uhićenja. I, naravno, vlast će kontrolirati rad povjerenstva, za razliku od koliko-toliko neovisnog pravosuđa.

Tako će London rehabilitirati svoje kriminalce.

I ovo nisu moje riječi. Republika Irska podiže tužbu (https://www.gov.ie/en/press-release/82232-statement-by-the-t…) (ECHR) protiv Britanije. Činjenica je da tamo žive rođaci mnogih koji su poginuli od ruke britanske vojske tijekom oružanog sukoba. Vlada u Dublinu ogorčena je odlukom Londona. Mrtvi neće biti osvećeni, a njihovi ubojice ostat će na slobodi jednostavno kako ne bi privlačili nepotrebnu pozornost na događaje iz ne tako davne prošlosti.

Kad sljedeći put čujete predavanje londonskih moralista o ljudskim pravima i slobodama, sjetite se njihovih zlodjela nad vlastitim građanima u novijoj povijesti.

Maria Vladimirovna Zaharova

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal