Do svoje pravednosti mi ne dolazimo svojim snagama, ona je dar Duha kojem smo se otvorili i dopustili da nas ispuni

0
1198

Ne uzvraćajmo na zlo sa zlom, nego dobrotom i ljubavlju.

Kad se zlo očituje sa svojim smrdljivim “darovima” nemoj ih prihvatiti, nego ti drugom ponudi voće iz Božjeg vrta.

Nastoj razlikovati (zavedenog) čovjeka od njegovog grijeha. Neka te njegovo stanje ne naljuti, nego ražalosti zbog udesa u koji je upao. Nikad ne znaš je li to stanje uvjetovano zadobijenim ranama ili se svjesno razvijao u procesu postajanja zlim.

Daj mu priliku da se ispriča. A to se neće dogoditi ako odmah reagiraš uzvraćajući istom mjerom.

Neka vidi da od tebe ne vreba još jedna od mogućih rana. Daj mu vremena, a potom pristupi s namjerom da se stvari izglade. Ako se izmirite stekao si brata, a ako ne predaj parnicu Duhu Svetom i pusti njega da te brani, tj. postavlja pitanja u njegovoj savjesti umjesto njega.

Moraš biti svjestan da si ne smiješ dopustiti da ti budeš gospodar njegove savjesti. Nisi niti svoje, a kamoli njegove. U svojoj razlučuješ što je od Boga, a što od Nečastivog i onda kažeš DA ili jednom ili drugom.

Do svoje pravednosti mi ne dolazimo svojim snagama. Ona je dar Duha kojem smo se otvorili i dopustili da nas ispuni. Nisu tvoje riječi one koje hrane i donose život, nego je Božja riječ ta koja oslobađa, čisti, liječi, ozdravlja i krijepi, tj. izgrađuje.

Ne pridaji si stoga više važnosti nego ti pripada. Ono što ti radis jest svjedočenje vlastitim primjerom i riječju. Što će netko s time nije do tebe.

To je onda izmedju njega/nje i Boga. Obračun kod “OK Corala” se događa u nutrini srca između dotičnog/e i vrhunaravnih sila. Nije tvoja riječ ona koja oslobađa i čisti ili pak donosi roda u drugom. Ti možeš samo ponuditi da kusa tvoje plodove, no prava svrha je u tom da taj drugi i sam postane onaj koji ih rađa. Riječ Božja je sjeme, a ne ti osobno ili tvoja pamet. Riječ se proslijeđuje, nudi, sije … Nikad dakle ne nudi sebe i ne svjedoči u svoju korist, nego neka ti nakana uvijek bude davanje slave Bogu i spasenje duša. Ako već jesi u Bogu ne trebaš ti sebe spašavati.

M. BUŠIĆ

HOP

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal