Biljka Heracleum mantegazzianum izaziva trajnu ili privremenu sljepoću

0
7539

Moramo obratiti posebnu pozornost na biljku koja se može činiti bezopasnom, ali je izuzetno opasna: njeno znanstveno ime je Heracleum mantegazzianum, ali je poznatiji kao Hogweed od Mantegazza ili Divovski svinjski korov , biljka je višegodišnja zeljasta biljka porijeklom iz srednje Azije.

Može narasti do 5 m u visinu , cvjeta samo jednom u svojem život i potom umire. Iako ima kratak životni vijek, raste vrlo brzo jer može doseći 5 metara visine.

Štete koje ova biljka može uzrokovati ljudima i životinjama su mjehurići, osip i opekline za koje je potrebno i do sedam godina da potpuno zacijele.
Njen sok sadrži otrovne kemikalije zvane furokumarini (koji uzrokuju alergijske reakcije na koži kod većine ljudi s kojima dolaze u kontakt ), koji reagiraju sa svjetlom, u dodiru s ljudskom kožom, uzrokujući stvaranje žuljeva.

To u biti sprječava kožu da se zaštiti od sunčevih zraka i posljedica , a to su opekline koje ostavljaju očite ožiljke. Ako njen sok dođe u dodir s očima, može izazvati privremenu ili trajnu sljepoću.

Furokumarini su prirodni kemijski spojevi koji se nalaze u biljci i mogu izazvati crvenilo, svrbež, mjehuriće, upalu i, u ekstremnim slučajevima, sistemsku alergijsku reakciju, koja se naziva sindrom toksičnog šoka.

Alergijska reakcija može biti uzrokovana ne samo kontaktom sa svježom biljkom, već također i od dodira sa osušenom biljkom ili od kontakta s dimom koji nastaje izgaranjem biljke.

Ako iz bilo kojeg razloga dođete u kontakt s ovom biljkom, prvo što trebate učiniti je operite sapunom i vodom i zatim idite u bolnicu.

Stručnjaci preporučuju da  se iskorijeni (ukoliko sretnete morate ga prijaviti šumaru koji bi se o tome trebao pobrinuti!). u slučaju da to vidite.

Da biste to učinili, morate zaštititi svoje tijelo prikladnom odjećom, opremiti se rukavicama i naočalama te pokriti čak i lice. Ovo je vrlo opasna biljka i bitno ju je znati prepoznati.

Uglavnom se nalazi uz putove i nasipe, ali raste i na mjestima poput parkova, groblja i pustara.

Kako ga prepoznati: 1) boja listova, za razliku od anđelike, Heracleum lanatum i običnog svinjskog trava (Heracleum sphondylium), je svijetlo svijetlo zelena i naginje ka žuta s dubokim režnjevima i segmentima;

2) deblo je vrlo debelo i robusno, slično kao kod artičoke, s tamnocrvenim prugama i okruženo čekinjastim dlakama;

3) visina i veličina koje su mnogo veće od onih kod druge dvije biljke koje spominje koje treba razlikovati;

4) jajolik izgled plodova i njihove ovojnice ostaje u trenutku cvatnje pričvršćen za bazu pupka i ima tendenciju da uvene;

5) promjer i velicina pupa koja je najveca medu pupavicama.

U Italiji se cvjetnjak Mantegazza nalazi za sada samo u Pijemontu, Valle D’Aosta, zapadnoj Liguriji, na krajnjem sjeveru Lombardije i prema . drugi izvori, također u Venetu i Trentinu, dok su sporadična izvješća zabilježena u Cremoni, na području Brescie, na području Bergama iu Valcamonici.

Nažalost, širi se i na druge regije zbog klimatskih promjena.

I. Drenjančević preveo

HOP

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal