Ekskluzivno: Arhiepiskop Aleksandar zahtjeva povlačenje knjige J. Kolarića iz prodaje zbog povrede autorskih prava!

0
7149

VELIKO “OTKRIĆE” JURJA KOLARIĆA

 

 

Što je otkrio?

Pravu povijest hrvatskog pravoslavlja.

Gdje ju je pronašao?

U knjizi Hrvatskog arhiepiskopa †Aleksandra „Hrvatska pravoslavna crkva – bila je, jest i bit će“, Vlastita naklada, Zagreb, 2017., ISBN 978-953-59546-0-6

(s. 2. Sva prava pridržana. Nijedan dio ove knjige ne smije se koristiti niti reproducirati ni na koji način bez pismenog dopuštenja nakladnika ili autora)

I što je učinio?

Toliko mu se svidjela da ju je objavio kao svoju u knjizi vrlo „originalnog“ naslova: Hrvatska pravoslavna crkva, u izdanju Tkanica, Zagreb, 2024.

ISBN 978-953-7999-60-5 (Tkanica)

ISBN 978-953-7682-74-3 (Grafok)

Naslovnice knjiga arhiepiskopa †Aleksandra (lijevo) i mons. prof. dr. Jurja Kolarića (desno)

Nama, Hrvatskom arhiepiskopu Aleksandru je drago to što je Juraj Kolarić najzad dobio prosvjetljenje i prepoznao sve ono što smo mi pisali u našim knjigama kao činjenice i sad će tu ispravnu povijest prepoznati i preuzeti od njega i drugi povjesničari pa tako i hrvatska Wikipedija i na ovaj će se način posvuda proširiti prava povijest hrvatskog pravoslavlja.

Tako je gosp. Juraj Kolarić, koji je doktorirao na povijesti Srpske pravoslavne crkve, koji je bio tajnik Vijeća za ekumenizam Biskupske konferencije Jugoslavije, koji je bio Veliki meštar Družbe Braća Hrvatskoga zmaja, koji je bio predavač na više sveučilišta u Hrvatskoj … u „svojoj” novoj knjizi doslovno je prenio, prepisao, osam članaka iz knjige Hrvatskog arhiepiskopa †Aleksandra, ali ne navodi tu knjigu kao izvor, niti Hrvatskog arhiepiskopa †Aleksandra kao autora. U drugih šest članaka prepričava druge dijelove te knjige, isto bez da navodi tu knjigu kao izvor, ali i skraćuje sadržaj tako da prepričava neki događaj kao da je sam tamo bio prisutan (a nije), prešućivajući da je tamo sudjelovao arhiepiskop †Aleksandar, što je bilo i razlog da o tom događaju piše u svojoj knjizi.

U II. Dijelu svoje knjige (od stranica 41. do 72.), gosp. Kolarić objavljuje uzastopnih devet članaka koji su središnji povijesni dio njegove knjige, a koji se sastoji od I. Dijela knjige Hrvatskog arhiepiskopa †Aleksandra (od stranica 13. do 52.), čak istim redoslijedom – izravno prepisuje – copy/paste, i opet ne navodeći ni izvor ni autora.

Sadržaj knjiga arhiepiskopa †Aleksandra (lijevo) i mons. prof. dr. Jurja Kolarića (desno), s preklapanjima – podcrtano radi lakše usporedbe.

Sve je to ono „što oko nije vidjelo, i uho nije čulo i čovjeku ne pade na pamet” (1Kor. 2:9), pa tako ni nama nije palo na pamet da bi ugledni povjesničar kao što je gosp. Kolarić, koji je ujedno i katolički svećenik, takvo što mogao ikad učiniti.

Mi, Hrvatski arhiepiskop †Aleksandar pozivamo gospodu:

Jurja Kolarića, autora knjige,

Marjana Majstorovića, izdavača i urednika,

Miju Ivureka, recenzenta i

Matu Kovačevića, recenzenta,

da povuku iz prodaje cijelu nakladu knjige „Hrvatska pravoslavna crkva“, koju su objavili za pravoslavni Uskrs 2024. i javno nam se ispričaju kako ne bismo bili prisiljeni podići tužbu radi povrede autorskih moralnih i materijalnih prava.

Hrvatski arhiepiskop †Aleksandar

P.S. O vrlo skandaloznoj viziji gosp. Kolarića kakva treba biti HPC oglasit ćemo se kasnije.

 HOP

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal