Tvrdnja da će se izgradnjom akumulacije Kosinj i novom hidroelektranom Senj 2 dobiti 340 do 350 GWh nove energije godišnje nije realna?!

0
4435

Otvoreno pismo direktoru Sektora za kapitalne investicije HEP-a d.d. mr.sc. Vedranu Juriću zbog neistinitih tvrdnji iznesenih u emisiji HRT-a Slučaj Kosinj (Emisija Labirint, 2.epizoda Slučaj Kosinj, emitirana 8.svibnja 2023.g. u 23.20h na HRT1)

 Komentar_studija_EIHP_Juric

Dokumenti se listaju u donjem lijevom uglu

Štovani g. Jurić!  

            Kako je prošla godina dana, a Vi niste odgovorili na pitanja iz otvorenog pisma iz 2023.g. to ih ponavljam s malim dodatkom.

U drugoj epizodi dokumentarca Slučaj Kosinj emitiranoj 8.svibnja 2023.g. (HRT, Labirint) tvrdite da će se izgradnjom akumulacije Kosinj i novom hidroelektranom Senj 2 dobiti 340 do 350 GWh nove energije godišnje. Iznos 340-350GWh/god je teoretski i praktički neostvariv, jer jednostavno nema toliko vode u rijekama Gacke, Like i njihovih pritoka. U realnim prilikama zbog dodatnih gubitaka vode koje će donijeti izgradnja akumulacije Kosinj proizvodnja novog sustava s HE Kosinj biti će manja od proizvodnje postojećeg, sadašnjeg sustava. Dakle, za manje energije nego sada uz nekoliko stotina bespotrebno potrošenih milijuna eura devastirati će se jedna od najljepših dolina u Hrvatskoj s povijesnim selom, prognati ljude, uništiti vodne resurse i generirati poplave.

         

”[8
Vodoopskrba_HES_Senj-2″]

   Molim Vas da u tom smislu odgovorite gledateljima i zainteresiranima na iduća pitanja:

  1. Na koji način i s kojim podatcima ste došli do navedenog iznosa 340-350GWh/god?
  2. Zašto je u Odluci Vlade o proglašenju HES Kosinj strateškim investicijskim projektom RH ista ta proizvodnja osjetno manja odnosno iznosi 230GWh/god?
  3. Novi sustav s akumulacijom Kosinj prouzročiti će gubitke, koji su ti gubitci i koliko iznose?

U dodatku teksta je od Vas odnosno HEP-a naručena predstudija izvodljivosti HES Kosinj te moj komentar navedenog rada s prilozima

”[11
Usporedba_HE Sklope-2″]

Unaprijed zahvaljujem na očekivanom odgovoru.

  

Branimir Pinčić, dipl.ing.el.

HOP

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal