TAJNE HRANE:
Malo ljudi zna da sirovi kupus sadrži dvostruko više kalcija od punomasnog mlijeka. Kalcij je izvrstan antacid.
Magnezij se koristi za aktiviranje mišićnih i živčanih enzima, a nalazi se u pšeničnim klicama, bademima, indijskim oraščićima, kikirikiju, prosu, sezamu i kvinoji.
Kalij, natrij i klor koriste se za provođenje električne struje u tjelesnim tekućinama. Natrij se nalazi u maslinama, celeru i maslačku. Kalij se nalazi u bananama, suncokretu, bademima i suhom voću.
Sumpor je ključni nutrijent za proteinske strukture zglobova i kose. Nalazi se u potočarki, prokulicama, cvjetači, rotkvicama, hrenu, poriluku, krastavcu, salati, cikoriji, radiču, šparogama.
Molibden je koristan u detoksikaciji alkohola i metabolizmu sumpora.
Bor je također neophodan u proizvodnji spolnih hormona i posebno pozitivno utječe na estrogen. Također je aktivator skupine vitamina B. Zahvaljujući boru i antihemoragičnom vitaminu K1 u zelenom lišću, vegani NE ZNAJU ŠTO JE OSTEOPOROZA.
Krom je senzibilizator inzulina, kao i temeljni element u enzimima. Redovito ulazi u hormone inzulin i glukagon. Nedostatak kroma znači visok šećer u krvi.
Nemojte me pitati gdje pronaći krom.
To su elementi u tragovima koji se nalaze u svim korijenima, povrću i sjemenkama.
Važno je da postoji dobra sinergija između sirove prirodne hrane i da se ta ravnoteža ne poremeti sintetičkim vitaminima i zlouporabom anorganskih mineralnih soli (dodaci prehrani, morska sol, himalajska sol itd.).
Vanadij doprinosi neravnoteži šećera, dijabetesu (ili hiperglikemiji) i hipoglikemiji.
Jod je važan za žljezdani sustav i štitnjaču. Nalazi se u algama, ali najbolji je u kupusu.
Bakar igra temeljnu ulogu u proizvodnji hemoglobina i kolagena.
Mangan se bori protiv slobodnih radikala i sudjeluje u korištenju glukoze unutar neurona.
Selen je komponenta antioksidativnog enzima glutation peroksidaze koji djeluje s vitaminom E protiv slobodnih radikala.
Silicij se nalazi u vlaknima i kolagenu.
Cink je dio sastava 200 poznatih enzima.
Neophodan za imunološki sustav. Neophodan za timske hormone i senzorne funkcije (njuh, vid, sluh, okus, spol). Dragocjen kod rana i postoperativnog oporavka.
Željezo zaslužuje posebnu pozornost. Ne smije ga biti manjkavo, ali ni previše. Može se osloniti na antianemične čimbenike, poput vitamina C i cistina (aminokiselina u cjelovitim žitaricama), ali je opasnost inhibitornih čimbenika poput čaja (smanjuje apsorpciju željeza za 75%),kava i alkohol, soja, vlakna, fosfati i kruh od cjelovitog pšeničnog brašna.
Opasnije je još destruktivnijeg željeza poput pušenja (aktivator slobodnih radikala i uništavač vitamina C), aspirina, sredstava za smirenje, analgetika, soli (čak i one od parmezana, suhomesnatih proizvoda, ribe).
Kao pomoćni i prijateljski čimbenici tu su bakar, mangan, kobalt, vitamin C i vitamin E.
Tajna primjene ovih prijedloga i uzimanja ove hrane je imati crijeva sposobna za pravilnu apsorpciju, a za to predlažemo MC metodu. Jedini sustav koji jamči izvrsnu apsorpciju i smanjenje opijenosti za 80% i više.
HOP
HOP -portal na Telegramu