Tajnu poslije više od pola stoljeća otkrio vojni pilot John Bordn

0
939
  • Williamu Basetu bilo sumnjivo što je naredba za lansiranje krstareće rakete Mace B, sa bombama Mark 28 dobivena bez prethodnog podizanja čekanja do maksimalne (DEFCON 1), pa je dva puta zvao nadređene. Čak bio naredio dvojici vojnika da ubiju poručnika koji je držao ruku na gumbu “start” – ako pokuša ga pritisne prije proglašenja maksimalne pripravnosti …

Američki vojni pilot John Bordn – nakon što je za to dobio dozvolu ratne avijacije svoje zemlje – otkrio je da je pred zoru 28. listopada 1962. godine – u vrijeme kada je “karipska kriza” bila na vrhuncu –zamalo došlo do Trećeg svjetskog rata.

Ispričao je da su u tim trenucima sve američke strateške snage bile prevedene u stanje pripravnosti DEFCON 2 i da su u nekoliko narednih minuta mogle dobiti naredbu za maksimalnu pripravnost DEFCON prvi

Kako je objavio Bulletin of the Atomic Scientists pozvavši se na Bordnove riječi, glavno mjesto događanja bila je američka baza na Okinawi. A tada je kapetan William Baset, koji je u to vrijeme bio ovlašten za lansiranje raketa, dobio naredbu da “ispali” četiri krstareće rakete Mace B, sa bombama Mark 28 (snage 1,1 megatona u trotilovom ekvivalentu), što znači da je svaka bila 70 puta razornija od atomskih bombi bačenih na Hirošimu i Nagasaki.

Te rakete su imale domet do 2.300 tisuća kilometara, što znači da su se njima mogli tući Hanoi, Peking, Pyongyang i Vladivostok.

Istu naredbu su bili dobili i drugi časnici u Okinawi.

Međutim, Baset je – čim je dobio naredbu – rekao da misli da s njom nešto nije u redu. Objasnio je da naredba za uporabu atomskog oružja – po pravilima – može stići samo pri maksimalnoj čekanja DEFCON prvi

Navodno je tada izgovorio: “Moramo biti oprezni”.

Kada je kapetan pročitao spiak meta – ispostavilo se da se tri od četiri mete ne nalaze na teritoriju SSSR. Javio se i drugi časnik (čije ime se ne navodi) i rekao da su na njegovom spisku “dvije nesovjetski mete”.

Tada je Baset odlučio da se javi centru za upravljanje raketama. Pod izgovorom da nije dobio “jasnu naredbu”. Međutim, na njegov užas – šifrirana instrukcija je bila ponovljena u istom obliku.

Baset je tada navodno naredio dvojici vojnika da ubiju poručnika koji je držao ruku na lansirnom gumbu ako pokuša pritisne “start”, odnosno da lansira rakete, prije proglašenja maksimalne opasnosti DEFCON prvi

Baset je odlučio ponovno nazvao “nadležnu naredbu”.

Nema podataka kako je taj razgovor protekao, ali je naredba bila povučena. Sve je ovo bilo najstroža tajna čak pola stoljeća.

Kapetan Baset je umro 2011. godine i za to vrijeme je “šutio kao riba”.

(Fakti.org)