PANAHIDA: 30 godina od dana kad su ruski novinar Viktor Nogin i snimatelj Genadij Kurinoj ubijeni od srpsko-četničkih pobunjenika

0
1661

Ove je godine 30 godina od dana kad su novinar Viktor Nogin i snimatelj Genadij Kurinoj ubijeni od srpsko-četničke pobunjenike. Na događaju je prisutstvovao gradonačelnik Kostajnice, predstavnici Udruge hrvatskih pravoslavnih branitelja, Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncetracijskih logora, predstavnici raznih drugih udruga hrvatskih branitelja i novinari Hrvatskog radija (HRT).

Da u kratko ponovimo:

Ruski sveučilišni profesor, novinar i bivši zastupnik u Državnoj dumi Rusije Vladimir Mukusev, godinama naporno radi na otkrivanju i širenju istine o ovom mučkom ubojstvu i prikrivanju tog zločina i unatoč velikim otporima i problemima u Rusiji, u dvije knjige objavljuje istinu o tom događaju.

Pukovnik Hrvatske vojske Ivica Pandža  u potrazi za istinom godinama istražuje taj događaj i unatoč velikom i ustrajnom otporu hrvatskih institucija, podiže spomenik ruskim novinarima pobijenim zbog istine.

Godine 2017. Predsjednik Ruske federacije Vladimir Putin posmrtno je dodijelio državnu nagradu Viktoru Noginu i Genadiju Kurinoju koje su ubili pripadnjici milicije SAO Krajine.

Kao i svake godine, arhiepiskop Aleksandar održao je panihidu za te hrabre ljude.

U blaženom usnuću vječni pokoj podaj Gospode usnulim slugama svojim Viktoru Noginu i Genadiju Kurinoju i učini im vječni spomen!

Vječni im spomen!

izvor HPC