HDZ-a se odriče svoga ‘aferaškog’ gradonačelnika

0
3375

suker-barisic-bosnjakovic-mozaikBarišićevo ime nije se našlo među imenima 34 izgledna HDZ-ova kandidata za čelne pozicije na saborskim listama, politički je trijumfirao Ivan Šuker, imenovan koordinatorom «liste za dijasporu»

HDZ je nedavno objelodanio koordinatore izbornih jedinica za predstojeće parlamentarne izbore. Koordinatori su zapravo politički «teške» osobe, koji će zauzimati čelna mjesta na listama HDZ-ove koalicije, koji imaju i nekoliko zamjenika. Predsjedništvo HDZ-a na svojoj je sjednici 12. svibnja u Kutjevu imenovalo 11 koordinatora izbornih jedinica i njihovih ukupno 23 zamjenika. Među ta 34 imena koji će predstavljati HDZ na listama za Hrvatski sabor, našlo se ime i jednoga našeg sugrađanina. Iako se prije dvije godine to mjesto u samom vrhu vjerojatne nove državne vlasti činilo predodređenim za gradonačelnika Dražena Barišića, mjesto u HDZ-ovoj «eliti» izborio je Ivan Šuker, a moćnoga nam gradonačelnika – nema nigdje!?

Naime, Ivan Šuker, na «preporuku» Središnjice HDZ-a, potpuno se odmaknuo od lokalne velikogoričke politike, svi mu priznaju veliki trud i rad u Saboru, pa je kao rođeni Livnjak i predsjednik Saborskog odbora za iseljeništvo, postavljen za koordinatora za 11. izbornu jedinicu, pa će vjerojatno i biti prvi na «listi  za dijasporu». Navodno ga nakon (sigurnog) izbora u Sabor, čeka visoka dužnost, čak se govori i o mjestu potpredsjednika Sabora. Za što, moramo priznati, ima dosta argumenata koji idu u Šukerovu korist.

Navodno je Barišić učinio sve, ne bi li izlobirao za mjesto zamjenika koordinatora, bio je svjestan da je mjesto koordinatora u 6. Izbornoj jedinici predviđeno za potpredsjednika HDZ-a, Dražena Bošnjakovića, ujedno i predsjednika HDZ-a Zagrebačke županije. Bošnjaković je bivši ministar pravosuđa, a sada radi u svome odvjetničkom uredu u Ivanić Gradu.

Ne bi li se «umilio» budućem koordinatoru, Barišić je Bošnjakovićevom bratiću, odvjetniku koji svoj ured ima u istom prostoru s Bošnjakovićem, osigurao godišnji ugovor o zastupanju Grada za pristojan mjesečni paušal. Istovremeno su Barišić i njegovi direktori gradskih komunalnih poduzeća osiguravali poslove jednome velikogoričkom poduzetniku koji je u rodbinskoj vezi s političkim tajnikom HDZ-a, Tomislavom Čuljkom. Tako je, između ostalog, Barišić potpisao godišnji ugovor o čuvanju arhivske dokumentacije s tvrtkom koja uopće nema registriranu tu poslovnu djelatnost!?

No, ništa od dodvoravanja nije urodilo plodom. Barišiću je očito jako naštetio unutarstranački sukob s trojcem koji čine predsjednik Gradskog vijeća (Tomo Vidović), zamjenik župana Zagrebačke županije (Rudolf Vujević) i šef Barišićeva kabineta (Ante Šimunović). Jednostavno, Barišić nije uspio (očito, niti želio)  spriječiti svoje poslušnike da iniciraju «konačni obračun sa Šukerovim kadrovima». Na udaru se, još prije dvije godine, našao Rudolf Vujević, i to zato što je bio povjerenik velikogoričkog HDZ-a, koji je otvoreno iskazivao ambiciju da bude i predsjednik. Od kandidature protiv Barišića odustao je nakon što su upravo Vidović i Šimunović stali na Barišićevu stranu.

Početkom ožujka, Večernji list objavio je tekst o najbližemu Barišićevom suradniku, Mati Ćoriću, kao  poborniku dr. Drage Prgometa koji mu je iskazivao podršku javno na svom facebook profilu. Navodno su odmah tog jutra, direktori Komunalca i Vodoopskrbe, Dragan Perić i Stjepan Rak ultimativno zatražili od Barišića da «odstrijeli» Šimunovića i Vidovića, optužujući ih da je tekst u Večernjaku njihovo maslo. Istoga dana, Šimunović je iskoristio «blagodati» Statuta HDZ-a i podnio gradskom HDZ-u zahtjev za stegovni postupak protiv Mate Ćorića, zbog narušavanja ugleda stranke. To je bila definitivna kap koja je prelila čašu, pa je Barišić zatražio smjenu svog šefa kabineta. Nakon toga, sve mu je krenulo nizbrdo.

Središnjica HDZ-a zabranila je Barišiću bilo kakve «obračune s našim ljudima», a ubrzo je i sam predsjednik Karamarko sazvao sastanak suprotstavljanih strana. S jedne strane stola bili su Barišić i suradnik mu Mate Ćorić, a s druge strane Vidović i Šimunović. Karamarko je upozorio Barišića da stranka u Velikoj Gorici mora funkcionirati i da je to njegova odgovornost. Uglavnom, na tom su sastanku iznesene brojne činjenice koje dokazuju Barišićevu apsolutističku vladavinu i  klijentelističku politiku, politiku koja će HDZ-u nanijeti veliku političku štetu u Velikoj Gorici. Barišić je negodovao što je na sastanak pozvan Ante Šimunović, iako već 4 godine ne živi u Velikoj Gorici. Na to mu je rečeno da je sastanak sazvao predsjednik Karamarko, i da je on odredio sudionike sastanka.
 Svi Barišićevi protivnici su se «probudili», nakon što su postali svjesni žestine sukoba Barišića sa svojim donedavnim podržavateljima i suradnicima. Mediji su krenuli pisati o Barišićevim aferama, aktualizirale su se brojne istrage, narušen je perfektni imidž urbanoga političara mlađe garde koji su mu gradili brojni pr-ovci kojima se okružio, predvođeni upravo i direktorom njegovih kampanja, Antom Šimunovićem.

Barišić HDZ-u postaje sve veći uteg zbog kaznenih prijava, afera i kaosa u gradskoj upravi Velike Gorice. U stranci svakako žele «preduhitriti» institucije pravne države, pa Barišića drže podalje od Središnjice i čekaju rasplet. Da to nije jedini Barišićev problem, govori i to da je jedan od najistraživanijih, bivši ministar Božidar Kalmeta, postao koordinator za 9. Izbornu jedinicu. Očito je Barišić podcijenio utjecaj trojca Vidović – Vujević – Šimunović u vrhu HDZ-a. Naime, iako ga je Dražen Bošnjaković predložio za jednog od zamjenika, iz vrha HDZ-a sugerirano mu je da on «pokrije» Veliku Goricu, a za zamjenike koordinatora su imenovani Ivo Žinić, župan sisačko-moslavački i Mario Župan, potpredsjednik HDZ-a grada Zagreba i zastupnik u zagrebačkoj Skupštini.

Barišić se hvalio pred svojim pobornicima da mu je na listi HDZ-ove koalicije za parlamentarne izbore u 6. Izbornoj jedinici sigurno 2. Ili 3. mjesto, a sada može biti presretan ako bude u prvoj polovici liste koja broji 14 kandidata. Od njih 14, čak šest mjesta pripada ženama, po zadnjim izmjenama izbornog zakonodavstva, tako da za muške kandidate ostaje svega 8 mjesta. Ne bude li Barišićevo ime uopće na jednom od tih mjesta, to će značiti kraj njegove nacionalne političke karijere, a već za dvije godine i kraj njegovoga gradonačelnikovanja Velikom Goricom, ako mu državno odvjetništvo i Uskok ne skrate mandat.

Kakav status Barišić ima u HDZ-ovoj Središnjici, pokazuje odluka Visokoga časnog suda HDZ-a o odbacivanja stegovnog postupka protiv još jednoga Barišićevog oponenta – Kreše Hubaka. Inače predsjednik toga suda je politički tajnik HDZ-a, Tomislav Čuljak. U stranačkim kuloarima se priča da bi direktor kampanje HDZ-a za 6. izbornu jedinicu mogao, kao i na izborima  2007. godine, biti Ante Šimunović. Bio bi to još jedan težak udarac za Barišićevu unutarstranačku poziciju.

izvor glasnik turopolja

Poveznice teksta

http://hop-portal.com/skandal-gradonacelnik-miljenici-placao-skolovanje/

http://hop-portal.com/trakavica-gradonacelnik-pogodovao-zuzicu-na-stetu-malih-poduzetnika/

http://hop-portal.com/velika-gorica-u-raljama-zakulisanih-igara-gradonacelnika/