‘Prijatelji’ Nijemci traže kaznu od Pape za Puljića zbog ‘za dom spremni’

0
2772

biskup_zelimir_puljic_v_1268654825Njemački tjednik Die Zeit žestoko je kritizirao prijedlog zadarskog nadbiskupa i predsjednika Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimira Puljića da se provede referendum o  pozdravu “Za dom spremni”. U tekstu se ističe da se radi o pozdravu kojeg su koristile ustaše, saveznici Hitlerove Njemačke, te da je od tada zabranjen. Također podsjećaju da se taj pozdrav prilikom povezivanja s fašističkom Italijom i nacionalsocijalističkom Njemačkom izgovara s podignutom desnom rukom.
Pozivaju papu Franju da poduzme potrebne korake i sankcionira zadarskog nadbiskupa zbog zauzimanja za ostatke ustaškog naslijeđa i promoviranje navodnih vrijednosti iza kojih se skriva prijezir prema drugima i drugačijima, a koje su povezane s teškim zločinima počinjenima u vrijeme NDH.

– Čini se da pozdrav ‘Za dom spremni’ ulazi u područje dvoznačnosti i nejasnoće. Smatram, stoga, kako bi bilo korisno i svrsishodno o određenom predmetu, koji u danom trenutku zaokuplja javnost, prirediti prigodan skup ljudi od struke koji će dati svoje stručne i znanstvene priloge. A nakon toga, temeljem zaključaka s toga skupa eventualno poduzeti očitovanje putem potpisa ili referenduma. U protivnom, postoji opasnost da se neku zanimljivu inicijativu ‘privatizira’, a ona može imati obilježja šireg, općeg interesa, pa je šteta ako nema znanstvenu i stručnu podlogu.Pogotovu ako nosi ‘političku’ ili neku drugu etiketu što je onda izlaže još većoj pogibelji i mogućnosti manipuliranja, navijanja i stvaranja nepotrebnih napetosti i društvenog raslojavanja, umjesto konstruktivnih rasprava, razgovora, dogovora i zaključaka – rekao je Puljić.

izvor antena zadar