10 MILIJUNA KUNA DOBIVENIH OD HASANBEGOVIĆA ZA OBNOVU, SPC UTROŠILA ZA “SABOR PRAVOSLAVACA” NA KRETI?!

0
3893

SPC crkva u više navrata je uspjela izvući novac za obnovu crkve i dvora u Pakracu. S kovanom ogradom je na slici kuća od svećenstva, a u drugoj je poglavar pakračke SPC-a Irenej, te se u nastavku nalazi vladikin dvor. Kako vidimo na slikama, obnovljeni su prvo do temelja sadržaji za svećenstvo, a crkva još uvijek stoji neobnovljena izvana. Prvo je Bog očito sebi napravio bradu. I time su pokazali svećenici da im je više do njihovog komfora nego do crkve.

dvordvori-3

Naivni ministar kulture Hasanbegović proganjan za “ustaštvo”, da bi se dodvorio SPC-i, koja  je očito uzela “franšizu za pravoslavlje” u Hrvatskoj i svim sredstvima blokira rad Hrvatske pravoslavne crkve, darovao je iz svoje blagajne 10 milijuna kuna 9.5.2016 godine SPC-u. Ministar kulture Zlatko Hasanbegović primio je episkopa slavonskog Jovana i s njim razgovarao o obnovi i rekonstrukciji vladičanskoga dvora u Pakracu sredstvima Ministarstva kulture. Dvor je obnovljen sa nekih 4 milijuna kuna ranije u vladi SDP-a, a kako vidimo na slici obnovu treba crkva?!

Baš u to vrijeme SPC razmišlja o otkazivanju svog dolaska na svjetski sabor pravoslavnih crkva na Kreti (Vsepravoslavni sabor (koncil) na Kreti), jer je jedan od uvjeta prisustvovanja na tome skupu novac (Vsepravoslavni sabor(koncil) Kreta 19.06-27.06.2016). Na tom skupu  se pokušalo saborom svih pravoslavaca utanačiti mjere i zakonik vrijedan za sve. Ulaz na taj sabor plaćao se 250 000 eura, da bi uopće neka crkva bila dio tog sabora pravoslavaca. SPC ne dobiva niti dinara od Srbije, već isključivo muze novac od Hrvatske. U svibnju uspijeva dobiti novac od ministra Hasanbegovića, klasičnim srpskim pritiskom na Hrvate, prvo neosnovane optužbe, pa se onda ministar pere državnim novcem. I u tom trenutku SPC dobiva novac koji treba za taj skup pravoslavaca, na koji ipak odlazi iako nije bio potpun, a dvije najveće crkve Ruska i Bugarska odbile su doći na sastanak. Time i sve odluke ovog skupa pravoslavaca nisu obavezujuće za sve, jer nisu svi prisutni. Drugim riječima SPC je bacila 250 000 eura u vjetar, dok kod nas cvili za novcem, kojeg redovito dobiva od potpuno neobrazovane elite, a ovog puta od ministra kulture, što je još veća sramota. Inače u Pakracu stoji neobnovljen i zapušten dom časnih sestara katoličke vjeroispovjesti. Još jednom se pokazalo da je Hrvatska srpska kolonija. Do kada?

PRIMJERI IZ POVIJESTI;

Episkopska Crkva sv. Trojice prostrana je jednobrodna građevina izgrađena 1768. godine. Nakon požara 1896. godine obnovljena je prema nacrtima Hermana Bollea u duhu eklekticizma, kao i Episkopski dom prvotno izgrađen 1732. godine…
(Ugledni “srpski” arhitekt Herman Bolle obnovio crkvu godine 1896 na teritirij Trojedine kraljevine, hrvatskim novcem dok je istodobno Srbija Austro-ugarski, odnosno Hrvatski protektorat. 1768 crkva je izgrađena na Hrvatski teritorij i hrvatskim novcem!).
Nastankom kraljevine SHS i konverzijom austrijske krune za bezvrijedni srpski dinar u odnosu 4/1 opljačkana je blagajna Hrvatske i plaćena ista takva pristojba carigradskom patrijarhu od milijun i pol franka u zlatu…
I.Drenjančević
HOP