TERORISTIČKI MASAKR U PARIZU: 12 ubijenih u redakciji satiričnog lista Charlie Hebdo

0
2119

avaz.baSatirični tjednik Charlie Hebdo je zbog svojih karikatura već godinama trn u oku muslimanskim ekstremistima. Nakon objave karikature Muhameda 2011. godine na redakciju je bio izvršen i bombaški napad. Današnje krvoproliće izvršili su muškarci odjeveni u crno s kapuljačama na glavama koji su upali u redakciju i počeli pucati iz kalašnjikova, rekao je svjedok Benoit Bringer. Novinar Martin Boudot rekao je kako je čuo pucnjeve i uzvike “Allahu akbar“, islamski izraz koji znači “Bog je najveći”. Prema nekim iskazima čuli su se i uzvici: “Osvetili smo proroka”.

Oko 11.30 sati na profilu tjednika na Twitteru je objavljena je karikatura vođe Islamske države Abua Bakra al-Baghdadija no u ovom trenutku glasnogovornik policije ne može sa sigurnošću ustvrditi je li današnji masakr povezan s tom objavom ili prijašnjim kontroverznim izdanjima tog lista. Francuski predsjednik Hollande je izjavio da je nesumljivo riječ o ‘terorističkom činu’ te kako su u posljednje vrijeme francuske vlasti spriječile nekoliko planiranih terorističkih napada. Nadodao je da će učiniti sve da se napadači pronađu i kazne. Osim ubijenih dvaneastoro ljudi (od kojih su dvojica policajci), u kritičnom stanju je još četvero ljudi, dok je više od 40 spašeno, no vjerojatnost je velika da će broj žrtava dalje rasti.

 

Terorizam u Europi nažalost nije više nepoznanica ni rijetkost, no ovdje se udara direktno na slobodu medija. Tragedija u Parizu upozorenje je svim vladama EU za bolje povezivanje i obranu stvorenih vrijednosti slobode mišljenja i medija u cilju osiguranja i očuvanja ljudskih sloboda slobodnog izričaja pojedinca, društva i medija. EU mora zajednički raditi na suzbijanju bilo kakvih opstrukcija ljudskih prava i sloboda, a prvenstveno ovakvih krvavih ekstremističkih ugroza ljudskih života i temeljnih civilizacijskih načela.

hop-portal.com