Kolinda G. Kitarović prije prisege : “Sviće novi dan!”

0
861

022Današnjom inauguracijom Kolinda Grabar Kitarović je skinula srpsku politiku sa vlasti barem djelomično. Trpili smo Josipovića pet godina. Njegove savjetnike poput Jovića, koji je tvrdio da  referendum o samostalnosti  nije bio legalan, da je Milošević žrtva…crvenili smo se zbog njegova savjetnika Perkovića, sina od zloglasnog  Josipa Perkovića. Čudili smo se kako šuti na rasipništvo vlade. Čudili smo se na mirno promatranje iseljavanja građana…odlazio je u posjetu srpskom svećeniku, a nekada srpskom specijalcu u Pakrac… u principu sramili smo se što je ovaj čovjek predsjednik… neki su ga zvali lignja, neki bezličnim… nije bio nešto bitno za Hrvate… više za sebe. Kada je trebalo, srpskom veleposlaniku nabavio je bitne dokumente, poput kurira srpske partije… hvala Bogu više nije predsjednik. Kolinda G. Kitarović prisegla je za predsjednicu. Imamo novu predsjednicu.

UZVANICI NA INAUGURACIJI na Markovom trgu u nedjelju uz albanskog predsjednika Bujara Nishamija, crnogorskog Filipa Vujanovića, makedonskog Đorgea Ivanova, mađarskog Janosa Adera, slovačkog Andreja Kiske, slovenskog Boruta Pahora, kosovske predsjednice Atifete Jahjage i kolektivnog predsjedništva BiH bit će i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko. U Zagreb ukupno dolazi 88 stranih izaslanstva, a među njima su i srbijanski premijer Aleksandar Vučić, zamjenica američkog ministra energetike Elizabeth Sherwood-Randall i kineski ministar industrije i informacijske tehnologije Miao Wei. Američko izaslanstvo na nedjeljnoj inauguraciji novoizabrane predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović predvode zamjenica američkog tajnika za energetiku Elizabeth Sherwood-Randall te Kenneth H. Merten, iz čega se iščitava koliku važnost Hrvatskoj u novoj energetskoj politici pridaje SAD. Bijela kuća potvrdila je i dolazak bivše šefice protokola Baracka Obame, Capricie Penavic Marshall, čiji je otac porijeklom iz Hrvatske.018

Kolinda Grabar Kitarović prošla je vrlo ležerno gradom do Mrakova trga, građani su toplo pozdravljali predsjednicu. Načinom komunikacije i potpuno bez imalo straha pred svojim narodom podsjetila je na Franju Tuđmana. Uzbuđena. Prisna sa narodom.  Sjetimo se ustrašenog Josipovića u braniteljskom šatoru, ovdje danas  toga nije bilo. Narod je odahnuo, predsjednica je Kolinda Grabar Kitarović. Ona se popela uspinjačom do mjesta prisege i izgovorila prije prisege; “danas sviće novi dan”! U svom govoru pozdravila  je Hrvate i Hrvatice, branitelje, građane i Franju Tuđmana. Time je sve rekla. Na spomen Franje Tuđmana narod je počeo klicati ;” Franjo, Franjo.”Na pozdrav Josipoviću i Mesiću  narod je pak zviždao i time je  i narod rekao sve o svojim izdajica.

Na HRT-i još nije svanuo novi dan, Aleksandar Vučić je dao izjavu za ovu televiziju prije prisege naše predsjednice. Oni i Radman još žive u nekoj srpskoj regiji i drže do stava ratnog zločinca.

Veličanstvena prisega, veličanstvena atmosfera, kakvu mogu napraviti samo Hrvati. Neka svane novi dan.

Igor Drenjančević

hop-portal.com