Kolinda se vratila Tuđmanu i maknula Hrvatsku od posrbice Josipovića

0
792

018U nebesko plavom, na blistavom zimskom suncu koje je okupalo Zagreb i Markov trg, Kolinda Grabar Kitarović danas je u podne pred visokim gostima i razdraganim građanstvom položila prisegu biti naša nova predsjednica. Njezin mandat započinje za tri dana, 19. veljače 2015. i trajat će točno pet godina u kojima će imati prilike opravdati povjerenje svojih birača i djelotvorno ispraviti vrlo loš i poguban politički i ekonomski kurs svoje i naše države Hrvatske, pod kojim smo stenjali zadnjih godina. Da je kucnuo krajnji čas ispravka tog kursa pokazuju brojne neprilike i problemi u kojima se našlo čitavo društvo ove zemlje, zbog toga je bilo i nadasve važno odmah na početku, u samom njenom inauguracijskom i pozdravnom  govoru naciji govoriti o tome. Posebno je u svom govoru istaknula da je narod znao donijeti pravu odluku, učiniti civilizacijski iskorak, pokazao visok stupanj svijesti o samome sebi i svojem dobru, ukazavši povjerenje upravo ženi, prvoj predsjednici Hrvatske.

Njen nastup je siguran, otvoren i iskren, ona ne skriva već ističe svoje domoljublje, brigu za Hrvate u Hrvatskoj i posvuda u svijetu, naročito u Bosni i Hercegovini u kojoj Hrvati trebaju biti jedan od tri konstitutivna, jednakopravna  naroda. Nema razloga niti prepreke na putu Hrvatske kao mlade države na njenom putu prema sigurnoj, bogatoj i prosperitetnoj zemlji koju svi želimo. Posebno poštovanje i zahvala braniteljima našlo je svoje mjesto na samom početku govora prve hrvatske predsjednice, svim znanim i neznanim junacima Domovinskog rata te svim ženama i muškarcima koji su svoje živote i zdravlje spremno položili i ponudili u stvaranju Hrvatske za vrijeme Domovinskog rata. Kolinda Grabar-Kitarović nam u svom inauguracijskom govoru nije ponudila zaborav stvaranja hrvatske samostalne države krvavo plaćene Domovinskim ratom, ona nam je ponudila sjećanje, ponos i dužno poštovanje prema nedavnoj hrvatskoj Golgoti koju su svi domoljubi prošli, ponudila nam je nadu i dostojanstvo te nam je obećala svoj predani rad i ustrajnost na prosperitetu države koju smo teškom mukom prije četvrt stoljeća izborili, a ne dobili na poklon. Za nju moderna država ne znači sram i nelagodu od herojski izvojevanog rata (kao što je to bio slučaj u zadnjih 15 godina, za mandata dva njezina prethodnika) , za nju je moderna država Hrvatska upravo ono što je do sada trebala biti i svakom hrvatskom predsjedniku, nakon onog prvog, predsjednika Franje Tuđmana; naime, prva na srcu, ljubljena usprkos svih patnji koje je prošla, izranjavana, iscrpljena i puna skrivene snage svih svojih državljana koji ju iskreno osjećaju i nazivaju svojom domovinom. Kolinda Grabar-Kitarović osjeća biló svog naroda, ona zna da se taj narod ne svija kako vjetar puše, već uvijek zna kojim putem treba kročiti da bi opstao, ona zna da se taj narod nije pojavio u jednoj generaciji da bi nestao u drugoj, ona zna da je narod Hrvatske neuništiv, ponosan, strpljiv i vječan. Ona zna da hrvatski narod ne može biti izmanipuliran na duge staze, ona zna da taj narod oprašta, ali ne zaboravlja.

Današnji blistav i sunčan dan kao da je i vremenski, gotovo nebeski potvrdio i počastio njenu inauguraciju svjetlošću i toplinom, poželjevši joj uspjeh na njenom putu prve predsjednice svih Hrvata i državljana Hrvatske. To je predsjednica koju smo dugo čekali, to je predsjednica koja će znati vidjeti cilj i ujediniti sve pozitivne snage u Hrvatskoj za boljitak naše domovine. Takvoj predsjednici zaista mirnog i ispunjenog srca možemo svi zaželjeti sreću i uspjeh u njenom mandatu i obavezati joj se na svaku pomoć, jer njeno predsjednikovanje ovisi i o nama, svima nama koji Hrvatsku iskreno volimo kao svoju jedinu domovinu!

Ingrid Runtić