PRVI RADNI DAN NAŠE PRVE PREDSJEDNICE: BLAGOSLOVLJEN PANTOVČAK

0
943

predsjednicaPromjena je krenula, po mnogima dugo željena i iščekivana, dok je se drugi plaše. Svaka korjenita promjena iziskuje čvrstoću i dosljednost, izdržljivost i hrabrost. Nositeljica te dugo priželjkivane promjene je u Hrvatskoj utjelovljena u osobi njene novoizabrane predsjednice. Njen prvi radni dan jasno je pokazao njezinu čvrstu namjeru, karakter i dosljednost. Vjerna prisezi koju je izgovorila prošle nedjelje i njenoj završnoj rečenici „tako mi Bog pomogao“, pozvala je svećenika, fra Jozu Zovka, da blagoslovi njen predsjednički ured. Kao što u tekstu prisege stoji pozivanje na Božju pomoć  u koju se hrvatski narod oduvijek uzdao, tako je i prva hrvatska predsjednica dobila i njegov blagoslov preko svećenika. Na znam kako je bivši predsjednik Josipović shvatio taj obvezujući i svečani završetak prisege kada ju je polagao, ali sumnjam da je njegov ured ikada bio posvećen, kao i da mu je Bog ikada bio na pomoći. Nije znak modernosti i otvorenosti ne zatražiti Božju pomoć i blagoslov, to je prije znak slabosti i šupljeg pomodarstva. Kolinda Grabar-Kitarović drži se svoje prisege, naše i Božje pomoći i dokazuje svoju vjerodostojnost odmah na početku svog mandata kao predsjednica i državnica moderne zemlje koja čuva i poštuje svoju tradiciju i vjeru. Za nju se jedno ne ukida drugim, nego upotpunjuje.

Branitelji su za nju kamen temeljac moderne Hrvatske, a ne kamen spoticanja – kao što je bio slučaj u mandatima dvojice njezinih prethodnika, Mesića i Josipovića. Kao što je više puta obećala i najavila, popodne svog prvog dana predsjedničkog mandata, posjetila je branitelje u Savskoj 66, a ne „šatoraše“ kako ih mediji uporno posprdno i zlobno nazivaju. Puno je posla pred njom, Božja pomoć će joj trebati na svakom koraku, počev od sustavne nepravde učinjene vlastitoj državi od njene vlade, pa do prosvjednika-branitelja u Savskoj. Obećanje da će zatražiti sazivanje tematske sjednice Vlade kako bi raspravili o gospodarskim pitanjima dano nakon dobivenih izbora, biti će također ispunjeno. Predsjednica je jutros nazvala premijera Milanovića i pozvala ga na Pantovčak na razgovor.

Zadnji argument njenih protivnika lako je pobiti. Naša nova predsjednica nije naivna kada se upušta u taj teški posao. Dokazuje to svaki njen potez i riječ u predsjedničkoj kampanji, a pogotovo besprijekoran, srdačan, iskren i nadahnut govor na inauguraciji kojim je osvojila sve Hrvate i domoljube Hrvatske. Dokazuje to i njeno obrazovanje, uspješnost u diplomaciji i politici u svijetu, ukratko njena čitava karijera. Blistav dan i sjajno sunce zimskog dana osvijetlilo je sve reakcije okupljenog mnoštva, gotovo dvije tisuće ljudi. Osvijetlilo je i mračna lica onih u prvim redovima koji su bili duboko razočarani njenom izbornom pobjedom, rasvijetlilo je njihov egoizam zbog kojeg su se lako odrekli nacionalnih interesa Hrvatske, a koje su trebali zastupati u svojim mandatima. Zabrinutost njihovih lica, naročito nekih koji sjede u vladi i saborskim klupama u dubokom je srazu sa oduševljenim, razdraganim licima mnoštva koje je klicalo Kolindi i Hrvatskoj na ovoj dostojanstvenoj i prelijepoj svečanosti inauguracije naše nove predsjednice.

Možda vam se čini da je Kolinda Grabar-Kitarović pomalo osamljena u svom idealizmu i čistoći, no varate se. Hrvatsku predstavlja svaki Hrvat i iskreni domoljub, a takvih nas je puno više no što bi se reklo gledajući ona mračna lica od kojih mnoga još uvijek vode politiku u našoj zemlji. Sunce koje je 15. veljače 2015. obasjalo Zagreb i Hrvatsku nije samo slučajna meteorološka pogodnost, to je potvrda saveza ljubavi između Boga i Hrvata, na čiju pomoć i oslonac oduvijek računamo.

Ingrid Runtić