VELIKA RETROSPEKTIVA SLIKARA ĐURE SEDERA U MODERNOJ GALERIJI

0
1135

IMAG1219Đuro Seder je slikar koji kontinuirano radi i izlaže već više od pola stoljeća, točnije 60 godina. U najboljem smislu riječi, njegov umjetnički opus je od velikog i trajnog značaja za hrvatsku likovnu umjetnost 20-og I 21-og stoljeća. Njegov individualno-slikarski razvoj  izložen je u retrospektivi njegovog cjelovitog opusa izborom od 150 djela u zagrebačkoj Modernoj galeriji i svečano otvoren za javnost prošlog četvrtka.  Na izložbi su zastupljena sva stvaralačka razdoblja jednog od naših najvećih živućih slikara. Kada se govori o njemu, razvidna je suvišnost etiketiranja u  modernu, postmodernu i suvremenu umjetnost,  jer ovaj slikar kao i svi veliki umjetnici jednostavno nadilazi i prelazi bilo kakvo etiketiranje i svrstavanje po pravilima struke povijesti umjetnosti.

Njegov opus je samo njegov, umjetnički neponovljiv, uvijek prepoznatljiv, izražajan i dojmljivSeder01 u mnogim tematikama. Ono što ga izdvaja od velike većine njegovih suvremenika je upravo senzibilnost i dosljednost u likovnosti, duboko emotivan pristup tematici, sveprisutna ljubav prema slikarstvu i njegovim medijima i duboko i fundirano poznavanje i korištenje istih. Ovaj miran i samozatajan umjetnik otkriva u svojim slikama najdublje emocije i zbog čega mu je njegova publika vjerna od prve njegove izložbe nadalje. Nije potrebno nikakvo tumačenje ni „prijevod“ njegovih slika, one djeluju na nas izravno i osvajaju nas emocijom koju dijele s nama.  Meni osobno je najdojmljiviji upravo dio njegovog opusa u kojem slikarski iznosi vjersku i biblijsku tematiku te one u kojima je nadahnut krajolikom, vječnim pitanjima čovjekovog bitka, upravo u toj motivici njegove slike neposredno svojom emocijom i izrazom ulaze u promatrača i stvaraju poseban likovni (i slikovni) svijet koji dalje živi i ostaje u njemu.

Opus Đure Sedera poznajem i cijenim od vremena svog školovanja na Akademiji likovnih umjetnosti na kojoj je bio dugogodišnji profesor i kojoj je neko vrijeme bio i dekan. Bila sam svjedok njegovog iznimno kvalitetnog rada kao profesora, njegovog poštovanja i poniznosti prema talentu uopće, a poglavito prema talentu mnogih talentiranih generacija slikara na Akademiji. Osjetljiv je to posao; individualna nastava, konzultacije s mladim kreativcima i pomoć u razvoju njihovog umjetničkog izraza bez nametanja svog utjecaja, no prof. Seder ga je obavljao s njemu svojstvenom lakoćom i ljubavlju. Taj profesorski dio svoje karijere Đuro Seder nije nikada shvaćao kao opterećenje svom vlastitom kreativnom procesu, već kao obogaćenje i uzajamno oplemenjivanje između profesora i studenta, odnosno umjetnika-mentora i umjetnika-studenta. Od slikara i profesora Sedera se uvijek moglo puno toga naučiti – počev od slikarskog zanata, do prirode same likovne umjetnosti, do zakonitosti davanja i primanja među samim umjetnicima kao kolegama, pa sve do rijetkog primjera pravog gospodina i profesora, silno obrazovanog intelektualca i umjetnika, ukratko, kompletnog umjetnika na kojeg se u današnje vrijeme rijetko nailazi.

plakatOtvorenju ove retrospektive prošloga četvrtka nazočilo je i uveličalo mnoštvo posjetitelja; ljubitelji Sederovog slikarstva, njegovi kolege i prijatelji, bivši studenti, ljudi iz struke i kulture, svi oni koji su i na ovaj način odali duboko poštovanje prema Sederu kao osobi, umjetniku, slikaru i profesoru.  Ovom prilikom 87-godišnjem, izuzetno vitalnom i produktivnom umjetniku i slikaru Đuri Sederu, od srca čestitam na ovoj retrospektivi te mu želim plodno stvaralaštvo i nadalje, te mnoštvo budućih slika koje ćemo sa zahvalnošću i ponosom uvrstiti u bogatu baštinu hrvatskog slikarstva i umjetnosti.

Ingrid Runtić

hop-portal.com