Tko i što i zašto je bio Ustaša?

0
1490

Ustaše_Kupres_1942Tko i što i zašto je bio Ustaša?

Osvrt na iznošenje niz gluposti od “nekakvih povjesničara”, političara i  određenog broja narodnih idiot-primopredajnika u Hrvatskoj

Postavljam pitanje a vi intelektualni red vrijednosti u Hrvatskoj odgovorite: tko i što i zašto je bio Ustaša? Svi od reda Ustaše pristupile su Ustaškom pokretu u težnji i želji za slobodnom i neovisnom Hrvatskom ne u namjeri činiti zločine već u namjeri ostvarenja Nezavisne Države Hrvatske.

Ideologija je sloboda a kako se je ostvarivala i kojim tijekom je tekla ovisno je i o neprijatelju s kojim se sukobila. Sukob s partizanima nije bio namjera ,jer se nije ni moglo pretpostaviti 1940. formiranje partizanskog pokreta kao značajne oružane sile u Hrvatskoj, već je bila namjera borba protiv kraljeve dikatature i vojske kraljevine Jugoslavije za Neovisnu Hrvatsku Državu, a ni kolaboracionizam s Hitlarom i njegovom vojnom silom nije bio pretpostavljen kao prioritet, nego je prihvaćen kao dobrodošao u onom dijelu i opsegu u kojem je kroz svoje vojno djelovanje pomagao hrvatskoj vojsci u ostvarivanju već spomenutog cilja.

U kolikoj mjeri su Ustaše iskonski hrvatski osloboditelji pokazalo je vrijeme. Komunizam koji je procavao nakon 1945. uzeo je millijune života u Hrvatskoj i u svijetu i bio je jedini i istinski razlog Domovinskog rata u Hrvatskoj 1990. istovjetno 1940. Hrvati su ustali protiv srbočetničko-komunističke diktature i vojske Jugoslavije kroz iskonske činjenice do današnjih dana nalazimo opravdanje za borbu protiv komunista, koji su vodeće svjetske ubojice vlastitog naroda i drugih narodnosti , • Psihologija naroda koja nije izučena u vrijeme 2. Svjetskog rata i Domovinskog rata vrijedna je građa koju treba izučiti uz materijalne i znanstvene povijesne izvore.

Psihološko stanje svijesti nacije u vrijeme događanja pravovaljan je povijesni parametar, jer se dovoljno pažnja pridaje materijalnim znanstvenim povijesnim izvorima, a nimalo ili vrlo malo psihološkom stanju svijesti nacije gledano sa psihološkog aspekta.

Carmen Tomašić