SPC jedne od najvećih investitora u Srbiji, sa prihodom od 140 milijuna eura godišnje

0
1071

irinejLijepo narod kaže da “odora ne čini duhovnika”. Međutim, tu izreku bi slobodno mogli promijeniti u “odora čini biznismena”. Naime, prema informacijama do kojih je došao list “Blic” od insajdera iz Srpske pravoslavne crkve, godišnja zarada  crkve iznosi negdje oko 140 milijuna eura.

Kada je riječ o financijama SPC, javnosti su poznati samo određeni podaci. Mitropolit Amfilohije otkrio je podatak da je manastir Ostrog 2014. godine zaradio 2,4 milijuna eura i da je ovogodišnji proračun Mitropolije 770.000 eura. Vladika žički Justin smijenio je igumaniju manastira Žiča jer eparhija nije platila “porez” od 30.000 eura.

Kada je Srbiju zadesila najveća ekonomska kriza, eparhije SPC bile su jedne od najvećih investitora. Novac je ulagan u hotele, vinarije, poljoprivrednu proizvodnju jer im država na sve prihode od prodaje svijeća, vjerskih odreda, izdavanja prostora ne naplaćuje pristojbe.

Od svih ovih prihoda u 40 eparhija SPC godišnje se slije između 130 i 150 milijuna eura, tvrdi jedan insajder iz vrha SPC za “Blic”.

Prema riječima drugog insajdera, od prodaje svijeća i vjerskih odreda “jedna eparhija može zaraditi i do pet milijuna eura godišnje”. U okviru crkvenih kompleksa izdaju se objekti, daje u zakup zemljišta, otvaraju gospodarski objekti, podižu vinarije … Samo Zahumsko-hercegovačka eparhija u SAD izveze oko 100.000 boca svog vina, dodaje sugovornik.

Bez obzira na krizu, SPC najviše novca dobiva od donacija.

Novokomponovani vjernici sa sumnjivim izvorima prihoda smatraju da će svoje grijehe sprati ako crkvi doniraju novac. Tako, na primjer, u jednoj beogradskoj crkvi među dobrotovorima, čije ime je upisano na ploči, našao se poznati kriminalac koji je prije nekoliko godina ubijen u sačekuši. Ta počast mu je pripala temeljem priloga od pola milijuna eura!

Međutim, izgleda da nije pomoglo.

S druge strane, država Srbija iz proračuna plaća socijalno i zdravstveno osiguranje svećenika SPC i za to će ove godine iz proračuna biti izdvojeno devet milijuna eura. Inače, to je jedini službeni podatak o prihodima SPC iz državnog proračuna.

Opće je poznato da crkva, kao neprofitabilna vjerska organizacija, ne plaća porez. Crkva ne plaća porez na imovinu, kao ni PDV. Zakonom o PDV propisano je porezno oslobađanje prometa usluga vjerskog karaktera od strane registriranih crkava i vjerskih zajednica.

Crkva ne plaća ni porez na imovinu. Mileta Radojević iz Uprave za suradnju s crkvama kaže da crkve neće plaćati porez na imovinu sve dok im se ne vrati sva imovina oduzeta u poslije ratnom razdoblju.

Okvirni prihodi SPC

Donacije – 20 milijuna eura
Prodaja svijeća – 16 milijuna eura
Prilozi vjernika – 13 milijuna eura
Opela – 12 milijuna eura
Turizam i hotelijerstvo – 12 milijuna eura
Prodaja vina – 11 milijuna eura
Venačanja – 10 milijuna eura
Najam objekata – 9 milijuna eura
Prodaja rakije – 9 milijuna eva
Proračun Srbije – 9 milijuna eura
Krštenja – 6,5 milijuna eura
Prodaja suvenira – 2,5 milijuna eura
Prodaja organske hrane – 2 milijuna eura
Prodaja meda – 2 milijuna eura
Posebni programi – 2 milijuna eura
Posvećenje kuća i stanova – 1,5 milijuna eura
Prodaja ulja – milijun eura
Izdavaštvo – milijun eura
Prodaja sireva –900.000 eura
Prodaja aronije –500.000 eura

To je ukupno 140,9 milijuna eura!

Rashodi su u odnosu na prihode mnogo manji. Tako, na primjer, SPC godišnje okvirno potroši 11 milijuna eura na održavanja objekata, 7 milijuna na sirovine za svijeće i suvenire, šest milijuna na rad Patrijaršije, pet milijuna na struju, grijanje i komunalije i čak dva milijun eura na održavanje voznog parka i gorivo .

Srpska pravoslavna crkva doo