Papa je bio američki doušnik i odgovoran za smrt dvojice svećenika

0
1566

Tijekom posljednje dvije godine, papa Franjo je prikazan u  medijima kao antiratni aktivist i  šampiona “teologije oslobođenja”, vodonoša svjetskog mira i globalnog ublažavanja siromaštva.

Naglašavajući papinu  predanost miru i socijalnoj pravdi, zapadni mediji ne spominju da je Jorge Mario Bergoglio (papa Franjo I.) bio pristaša američkih imperijalnih interesa u Latinskoj Americi, već više od 30 godina. Papa Franjo je bio jedan od glavnih pristaša argentinske vojne diktature, koja je došla na vlast uz CIA-nu podršku udaru 1976. godine. Jorge Mario Bergoglio ne samo da je  podržao SAD-e u sponzoriranju diktature, on je imao izravnu i suučesničku ulogu u “prljavom rata” (La guerra sucia “), u suradnji s vojnom huntom na čelu sa  generalom Jorge Videlom, što je dovelo mnoge  do uhićenja, zatvora, mučenja i nestanak progresivnih katoličkih svećenika i laika, koji su se protivili argentinskoj vojnoj vladavini.

Vojnu huntu je vodio general Jorge Videl, bio je odgovoran za nebrojene atentate, uključujući i svećenika i časnih sestara, koji su se protivili vojnoj vladavini. CIA je sponzorirala 24. ožujka 1976 udar koji je svrgnuo vladu Isabel Peron.

Red Isusovaca – zastupa konzervativnu, najutjecajniju frakciju unutar Katoličke crkve, usko povezanu s argentinskom ekonomskom elitom i red vezan  čvrsto za vojne hunte, protiv takozvane “ljevičarske vlasti” u pokretu Peronista. Na čelu isusovaca je bio današnji papa.

2005. godine, odvjetnik za ljudska prava Myriam Bregman podnio je kaznenu tužbu protiv kardinala Jorge Bergoglioa, optužujući ga za urotu s vojnom huntom  1976. godine  i otmicu dvojice isusovačkih svećenika.

Nekoliko godina kasnije, preživjeli iz “prljavog rata” otvoreno su optužili kardinala Jorge Bergoglioa za sudjelovanje u otmici svećenika Francisca Jalics i Orlando Yorio, kao i šest članova njihove župe.

papa

Važno je napomenuti da je u svjetlu vojnog udara u Čileu rujna 11.1973, kardinal Raul Silva Henriquez otvoreno osudio vojne hunte na čelu sa generalom Augustom Pinochetom. Razliku u odnosu na  Argentinu je ogromna, ovaj stav katoličke hijerarhije u Čileu bio je bitan u suzbijanju plime političkih ubojstava i kršenja ljudskih prava,  pristaša Salvador Allende i protivnika vojnog režima.

 

HOP