Najveća podmornica na svijetu, Dmitrij Donskoj (TK-208) u Siriji

0
1643

sub.dmitriidonskoy-28sevmashNajveća podmornica na svijetu,  Dmitrij Donskoj (TK-208), čiji je NATO kod Typhoon,  isplovila je u Mediteran, a njen krajni cilj su  sirijske obale.

Na podmornici se nalazi 20 Bulava (NATO-kod SS-N-30) interkontinentalnih balističkih raketa s procijenjenih do 200 nuklearnih bojevih glava. Domet raketa je 10.000 km, a svaka od njih nosi 6-10  nuklearnih bojevih glava.

Ruska podmornica  isplovila je iz svoje sjeverne baze 4. septembra u pratnji dva ratna  broda. Pretpostavlja se da su putovali desetak dana, a njihov dolazak do sirijskih obala predstavlja vrhunac ruskog uplitanja u sirijsku krizu.

Dovođenjem nuklearne sile na sirijsku obalu,  predsjednika Vladimir Putin želi učvrstiti Vladu Bašara el -Asada u Damasku i učiniti je sposobnom za konfrontaciju  sa američkim snagama i na kopnu i na moru u regiji Bliskog Istoka.

Američki državni sekretar John Kerry je u subotu  5. septembara  izrazio zabrinutost zbog izvještaja o nagomilavanju ruske vojske i opreme u Siriji, u telefonskom razgovoru za ruskim ministrom  vanjskih poslova Sergejom Lavrovom.

State Department je objavio: “Sekretar je jasno rekao da će, ako ovi izvještaji budu tačni, ove akcije dovesti do dalje eskalacije sukoba,  do većeg gubitka nevinih života, do povećanja priliva izbjeglica , ali i rizika za suočavanje sa anti-DAIŠ koalicijom koja izvodi napade u Siriji.

izvor globalcir