EKSKLUZIVNO: NA PODRUČJU ‘BOLNICE’ U BLATU JE TERMALNI IZVOR KOJI SE KRIJE OD JAVNOSTI

0
2075

bolnicaZapadni dio grada Zagreba ima kapacitet za toplice sa jakim termalnim vrelom. Informacija koja kola isključivo u poduzetničkih krugovima i malo je poznata javnosti. Jedan od dokaza tome je i voda u bazenu vaterpolo kluba Mladost, koja se doslovno mora rashlađivati, jer je prevruća. O čemu se zapravo radi?

Zagreb ima jak termalni izvor na području Blata i posebno Sveučilišne bolnice, koja nikada nije dovršena.U periodu od 1982. pa do 1992. trajala je izgradnja ovog kompleksa i dovršeno je oko 45% bolnice. Prostor ovog ogromnog kompleksa prostire se na više od 200.000 m2 površine, a na izgradnju je utrošeno preko 160 milijuna eura. Još od 1992., kada je gradnja prestala, gradske vlasti pričaju o dovršavanju ali to se još nije pokrenulo. sveucilisna_bolnica_msavic-10

Sveučilišna bolnica propada gotovo tridesetak godina. HNK ju koristi kao skladište u jednom dijelu, kao i  neke druge tvrtke. Ipak njeno najveće bogatstvo je na oko 800 metara ispod nje, termalni izvor sa temperaturom od čak 78 stupnjeva. Ovo prirodno bogatstvo čeka ponovo nekog tajkunčeka, koji će ovaj ogroman kompleks kupiti gotovo za ništa, skrivajući zapravo najveću tajnu kompleksa, termalnu vodu, koja zapravo stostruko povećava cijenu zemljišta.

U principu sa prenamjenom objekta Zagreb bi postao veliki turistički centar, skijalište, Jarun, toplice i sam grad kao grad parkova, odmah poslije Pariza, grad ima najviše parkova u Europi. Ako oduzmemo Zagrebu maksimirski perivoj, Zagreb je na devetom mjestu u Europi prema broju parkova. Bogatstvo arhitekture i parkova može ponajprije zahvaliti Maksimilijanu Vrhovcu, po kojem i Maksimir nosi ime. Briljantna lenucijeva potkova je sklop parkova koji je zamišljen da vjeverice sa Medvednice dođu do parkovne zone. Takav sklop parkova sa planinom nema niti jedan grad Europe. Zrinjevac 2012.II, komb.teh., 49x64

Same toplice bile bi nadopuna jedne velike turističke ponude, a zapadnom dijelu grada dale novu dimenziju, iz jedne spavaonice u turističko krilo grada. Zanimljivo da je Bandić imao i direktoricu toplica, kćer Stipe Mesića, samo što nikada nije projekat ostvaren, a građani su plaćali Mesićku za imaginaran posao, nečega što ne postoji.

I. D.

HOP portal