U VOJVODINI PRETUČENO VIŠE KATOLIČKIH SVEĆENIKA I OPLJAČKANA CRKVENA IMOVINA

0
980

tomislav-zigmanov-660x330Subotica – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini snažno osuđuje napad na predstojnika franjevačkog samostana u Baču fratra Josipa Špehara i očekuje od mjerodavnih tijela vlasti Republike Srbije da počinitelje pronađu i procesuiraju. Sa velikom zabrinutošću smo primili vijest da je nasiljem, premlaćivanjem i pljačkom okončan upad nekoliko osoba u franjevački samostan u Baču, a posebno zabrinjava činjenica je fratar Josip Špehar uz konstatirane teške tjelesne ozljede zadržan na liječenju Novom Sadu.

Ovo na žalost nije usamljeni slučaj nasrtaja na predstavnike Katoličke crkve.

U svibnju prošle godine na sličan način je opljačan i pretučen župnik u Slankamenu. Ovoga puta to se desilo u Baču, a otudjena je vrijedna imovina koja pripada kulturnom prostoru hrvatske zajednice i na taj način je, čini nam se, i više nego negativno poslana poruka ovdašnjim Hrvatima katolicima.

Slika Radosne gospe, koja je opljačkana iz samostana u Baču, donijeta je dolaskom Hrvata poslije oslobođenja od Turaka i jedan je od najstarijih dokaza o boravku Hrvata na ovom prostoru. Takodjer su zabrinjavajuće i prve medijske objave u kojima preovladava kvalifikativ o nasilju iz koristoljublja, kao i u slučaju iz svibnja prošle godine. Smatramo kako se napadi na predstavnike katoličke crkve ili Hrvata ne mogu podvoditi pod kategoriju nasilja motiviranog koristoljubljem, već da ovi slučajevi imaju elemente zločina motiviranih i mržnjom prema Hrvatima tj. prema katoličkoj crkvi.

Tomislav Žigmanov