Ante Bakovića -Titov robijaš br. 8986

0
1080

Antun Babić

 

Izvješće s predstavljanje knjige don Ante Bakovića «Titov robijaš br. 8986»

 

košićNadbiskup Košić: «Tko bi ikada rekao da će oni koji su progonili vjernike i Hrvate i danas – 25 godina nakon uspostave moderne hrvatske države – imati svoje medije, svoje političare, svoje tzv. civilne udruge i zagovornike titoizma i komunizma»

 

U nazočnosti velikog broja ljudi, u dvorani «Vijenac» na Kaptolu večeras je predstavljena knjiga hrvatskog svećenika, mučenika i robijaša don Ante Bakovića. O zadnjoj knjizi ovog plodnog pisca svećenika i svjedoka jednog olovnog vremena iz komunističkog režima u Jugoslaviji govorili su sisački biskup Vlado Košić, profesor emeritus Zvonimir Šeparović, profesor Mate Rupčić i sam autor.

 

U knjizi je opisan svećenički put don Ante Bakovića od njegove prve župe Koraće u Bosni i Hercegovini, na krovu Bosne tj. na 1300 metara nadmorske visine do ranog umirovljenja da bi ga se spasilo od daljnih teških progonai zatvaranja od strane Titovog zločinačkog komunističkog režima.

 

Nadbiskup Košić je rekao kako se «don Anto s velikim mladenačkim elanom i idealizmom Kristova apostola borio za svoj hrvatski katolički narod, osobito za mlade i djecu, okupljao ih, doveo časne sestre koje su vježbale dva crkvena zbora, veliki i mali, oblačio i je i obuvao djecu koja i po zimi nisu imala što obući niti obuti da bi došli u crkvu, liječio ih, školovao ih… I to je bio ovaj krimen koji mu je pripisan da bude optužen i osuđen na novih 6 godina robije, koju je odslužio najprije u Zenici, a potom u Foči…»

 

Nadbiskup Košić je podsjetio da je don Baković za vrijeme izdržavanja vojnog roka završio u zatvoru u Nišu zbog toga što je imao hrabrosti reći da je nadbiskup zagrebački kardinal Alojzije Stewpinac bio nevino osuđen. Tada su udbaši don Bakovića toliko istukli da je jedva ostao živ, jer je dobio toliko batina u podrumu niškog zatvora da su ga odnijeli u mrtvačnicu.

 

Hrvatski narod nije ostvario svoju slobodu u Jugoslaviji

 

«Svi ti teški doživljaji prekalili su don Antun Bakovića za buduća vremena kada će se stvarati samostalna i slobodna država Hrvatska, a nama koji to danas čitamo ova je knjiga veliki izvor povijesne istine o jednom totalitarističkom zločinačkom režimu koji je zatirao ljudske, vjerske i nacionalne slobode. Zato je doista neobično kada čujemo još i danas od nekih da je 1945. hrvatski narod pobijedio. To doista nije istina. Pobijedila je Jugoslavija, koja je progonila hrvatski narod koji nije ostvario svoju slobodu u njoj. Ova knjiga novim naraštajima može biti ne samo izvor za povijest nego i nadahnuće da se i danas hrabro suprotstavi lažima i bori, poput odvažnog i srčanog don Ante, za slobodu vjere i hrvatskog naroda jer ni u suvremenoj Republici Hrvatskoj te slobode nisu potpuno ostvarene», istaknuo je, između ostaloga, sisački biskup Vlado Košić.

 

Profesor Šeparović: «Hrvatske narod danas nestaje»

 

Predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva i predsjednik Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta, profesor emeritus Zvonimir Šeparović detaljno je opisao težak i mučenički put don Ante Bakovića. Posebno je naglasio dugogodišnju borbu i vizionarsku borbu don Ante Bakovića za pronatalitetnu politiku i demografsku obnovu hrvatskog naroda. Profesor Šeparović je rekako kako je don Baković, koji je jedno vrijeme bio i potpredsjednik HDZ-a, bio jako razočaran s politikom HDZ-a na tom polju, pa je zbog toga i pokrenuo svoj list «Narod». Na kraju prof. Šeparović je don Bakoviću, koji je bio Titov robijaš, uručio knjigu HNES-a u kojoj je objavljena etička optužnica i osuda komunističkog diktatora Tita kao jednog od najvećih zločinaca i ubojica nevinog stanovništva u dvadesetom stoljeću.

 

Kratko o knjizi se govorio i pročelnik Odjela za arhivsko gradivo HMDCFR-a prof. Mate Rupčić.

 

Na kraju predstavljanja nekoliko riječi je rekao sam autor don Anto Baković, koji je u dubokim godinama i teško bolestan. Vrijedno je istaknuti kako je u zaključku rekao «da je Tito imao tri brigade: Prvu proletersku, inženjersku i brigadu kažnjenih katoličkih svećanika koji su bili prisiljavani raditi najteže fizičke poslove poslije Drugog svjetskog rata».

 

Knjigu don Ante Bakovića – Titov robijaš br. 8986 najtoplije preporučam svim domoljubima i svima onima koji žele doznati pravu istinu o zločinačkom karakteru Titovog i jugoslavenskog komunističkog režima.