Iz osvete nam je oduzeto troje malodobne djece!

0
1087

oduzimanje_djece5-240216-640x360Majka Tomislava (22): Centar za socijalnu skrb iz osvete nam je oduzeto troje malodobne djece!

Djevojčica Lana (5) i njezin brat Leo (tri i pol godine) stisnuli su se uz majkuTomislavu Božić, prestrašeno čekajući, kako nam je rekla Lana, „ljude koji će ih odvesti“. U krevetiću pokraj kauča spavao je Ante, njihov mali brat koji ima godinu i dva mjeseca i teško je bolestan.

– I njega će odvesti, ali negdje drugdje – šapnula je tužno Lana, a onda se, kao svako dijete, ozarila kada sam joj dala paketić „maramica koje mirišu“.

U obitelji Božić u mjestu Maslenica (općina Jasenice) kod Zadra vlada prava drama, ako se tom rječju uopće može nazvati strah majke koja doslovno svakoga trenutka očekuje dolazak službenika koji će od nje i njezinog supruga odvesti njihovo troje djece: Lanu i Lea odvode u Kuću Svete Terezije od Malog Isusa za nezbrinutu djecu u Zagrebu. Ante, najmlađe dijete koje je rođeno prerano i ima teškoće u razvoju, završit će u Kući ljubavi iz sastava Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, također u Zagrebu. Roditelji će ih moći posjećivati, uz nadzor djelatnika tih institucija.

Rješenje o takvoj privremenoj mjeri donio je općinski sudac Zoran Vranković u Benkovcu, a na prijedlog Centra za socijalnu skrb Zadar. Rješenje je doneseno 17. veljače, postoji rok žalbe 15 dana, ali žalba ne odgađa izvršenje rješenja – stoga je doslovno pitanje dana ili sata kada će se na vratima kuće obitelji Božić pojaviti izvršitelji.

– Kažu da su mi djeca neuhranjena, nečista i da ne možemo nas pet živjeti u jednoj sobi. Molim vas, pogledajte Lanu i Lea. Odgojena, uhranjena, zdrava djeca. A sada danima drhte kada će ih odvesti. Zašto? Iz Centra su rekli su da nemamo uvjete. Da, spavamo svi zajedno, u jednoj sobi, jer samo ova soba ima grijanje, siromašni smo. Kuham u drugoj sobi gdje nema grijanja. Tu je i svekrva. Jako je povezana sa djecom, i djeca s njom, zar mislite da bi ona šutjela da ih zanemarujem?

Siromašni smo, da, ali suprug radi, imamo njegovu plaću

Na žalost, sa najmlađim djetetom idemo na fizikalne terapije u Zadar, potroši se na gorivo, a najviše na hranu, pa nemojte mi samo reći da djeca nisu sita. Kažu, vratit će nam djecu ako popravimo kuću?! – uzbuđeno je govorila Tomislava, kojoj su tek 22 godine.

Ona kaže da je potpuno svjesna da se ovdje radi o osveti iz Centra za socijalnu skrb Zadar, jer je sukob između njih kulminirao prije nekoliko mjeseci, kada suTomislava i njezin suprug Ante sa svog kućnog praga otjerali socijalnu radnicu (njezini su podaci poznati redakciji), izvrijeđali je, a ona im je uzvratila jasnom rečenicom: „Kunem vam se, ta vika na mene će vas koštati!“

Tomislava i njezin suprug Ante (38) tako su postupili, jer, kažu, tiranija iz Centra nije prestala od kada je Tomislava kao 16-godišnjakinja rodila, pa je bila pod njihovom paskom.

– Nabijaju mi na nos ono što sam radila kao 15-godišnjakinja. Jesam, skitala sam se, ali od kada sam rodila prvo dijete živim sa mužem skladno i odgovorno. On punih 18 godina radi na istom radnom mjestu, zar bi ga držali da je loš, neodgovoran ili alkoholičar? – u suzama priča Tomislava, koja je ove godine, iz neba pa u rebra, doslovno u jednoj koverti dobila hrpu papira sa prijedlozima o oduzimanju djece. U veljači je dobila rješenje o oduzimanju djece.

Na prozoru kuće sada „dežuraju“ Tomislava i njezina svekrva. Nemaju plan. Otac radi. Djeca su „zalijepljena“ za majku. Nitko zapravo ne zna što će se dogoditi.

U ISTOM DANU JOŠ JEDNA ŠOKANTNA ODLUKA ZADARSKO CENTRA ZA SOCIJALNU SKRB: Goranu Viduki (32) oduzimaju tri djevojčice, nije im dobro sa roditeljima?!

U čekaonici Centra za socijalnu skrb u Zadru u ponedjeljak je sjedio muškarac koji je u suzama čekao svoj red na sastanak sa socijalnom radnicom. Ispostavilo se da je i on, kao i obitelj Božić koja je o oduzimanju djece toga jutra razgovarala sa socijalnom radnicom, čekao na razgovor s istom osobom u Centru, Ivanom Šare.

Rekao je da se zove Goran Viduka, da sud u utorak odlučuje o tome da li će mu biti oduzeto troje djece, a prijedlog za oduzimanje dolazi od Ivane Šare i Centra za socijalnu skrb Zadar.

– Imam tri djevojčice u dobi od dvije i pol, četiri i pol i šest godina. Živim sa suprugom na Plovaniji u Zadru. Radim u „Vodovodu“ i nisam socijalni slučaj. Ali rekli su da mi je kućna vlažna, da uvjeti nisu u redu, da djeca moraju imati bolji smještaj i predlažu da nam oduzmu sve tri djevojčice. Ja sam lud. Ničim mi nije uspjelo zaštititi moju djecu i suprugu. Ne znam što ću učiniti ako nam oduzmu djecu.Odluku donosi zadarski sud u utorak ujutro – ispričao nam je 32-godišnji Goran Viduka.

Njegova šestogodišnja djevojčica treba na jesen krenuti u školu koju je već izabrala, a djevojčica od četiri i pol godine pohađa vrtić.

Viduka nam je kazao da socijalne radnice iz zadarskog Centra prijete i za najmanju sitnicu, da prijete sudom ako u kući zateknu prehlađeno dijete.

– Slomili su me. Ne znam što će biti u utorak na sudu. Ne razumijem zašto se ovo događa. Djevojčice će biti otpravljene u Split, u dom Maestral.

Zar će im tamo biti bolje nego s roditeljima koji ih vole i sredinom na koju su navikle? – u suzama je pitao Goran Viduka.

izvor zadarski

HOP portal