SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA TEK 1920. GODINE SE UJEDINJUJE U KRALJEVINI SHS

0
1582

Kako je osnovana Srpska pravoslavna crkva (SPC) ?

 

Braniteljski Portal izvor

 

Vidljivo je da se radi o godini 1, broju 1, što će reći da je ovo prvi broj nakon osnutka SPC. Pogledajte koje godine je nastala i čijom odlukom. Kraljevina SHS je poslužila da se sve pravoslavne Crkve voljom kralja i njihovih popova, ujedine prisilno u SPC. I tako su pravoslavci diljem Hrvatske postali Srbi.Postavljaju se “delikatna pitanja” kako bi to rekli neki naši političari…

Zašto RH priznaje SPC i njenu imovinu umjesto da je razvlasti i vrati imovinu ili izvornim pravoslavnim crkvama, ili ako to nije moguće, onda da napravi hrvatsku pravoslavnu crkvu, sa valjano zaređenim svećenicima koje su zaredili valjano zaređeni biskupi, tj. da imaju apostolsko nasljeđe?Zašto RH financira SPC koja uopće ne podnosi i ne poštuje RH kao državu?

Zašto RH legalizira pljačku stoljeća?

PREPIS SA ČIRILIČNOG DOKUMENTA ISPOD 

Br.1. U Beogradu 1(14) jula.1920. Godina 1

GLASNIK Službeni list Ujedinjene Srpske pravoslavne crkve

Vlasnik Episkop ILARION ZEREMSKI Urednik Profesor ATANASIJE M. POPOVIĆ

SLUŽBENI DEO

u ime

NJEGOVOG VELIČANSTVA

PETRA I

po milosti Božjoj i volji Narodnoj

Kralja Srba, Hrvata i Slovenaca

Mi

ALEKSANDAR NASLEDNIK PRESTOLA

Na predlog Zastupnika Našeg Ministra Vera, našeg Ministra Prosvete, a po saslušanju

Ministarskog Saveta i saglasno sa odlukom zbora svih srpskih pravoslavnih arhijereja iz Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca od 13/26. maja 1919. godine, rešili smo i proglašujemo:

Ujedinjenje svih pravoslavnih crkvenih oblasti u Kraljevstvu Srba, Hrvata i Slovenaca, a naime: Arhiepiskopije beogradske i Mitropolije Srbije, Arhiepiskopije Karlovačke i Mitropolije srpske sa dalmatinskim episkopijama dalmatisko-istrijskom i bokokotorskom, Arhiepiskopije Cetinjske i Mitropolije Crne Gore, Brda i Primorja, Mitropolija Skopske, Raško-prizrenske,Veleško-debarske, Pelagonijske, Prespansko-ohridske, Strumičke, jednog dela Mitropolije Vodenske, Episkopije Poleanske, Mitropolija Bosne i Hercegovine – Dabro-bosanske,Hercegovačko-zahumske, Zvorničko- tuzlanske, Banjalučko-bihačke, – u jednu Avtokefalnu Ujedinjenu srpsku pravoslavnu crkvu Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca.

Zastupnik Našeg Ministra Vera, Naš Ministar Prosvete, neka izvrši ovaj Ukaz.

17.juna 1920. god u Beogradu ALEKSANDAR, s.r

Zastupnik minista Vera,

Ministar Prosvete,

Sv.Pribičević. s.r.

ODLUKA

DRUGE KONFERENCIJE ARHIJEREJA UJEDINJENE SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE OD 13/26 MAJA 1919 GODINE U PREDMETU UJEDINJENJA SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE

Izriče se duhovno, moralno i administrativno jedinstvo svih Srpskih pravoslavnih crkvenih oblasti koje će se jedinstvo definisati i urediti svojim putem kada se ceo Arhijerejski Sabor Ujedinjene Srpske Crkve kao jedno nezavisno (autokefalno) telo sastane pod predcedništvom svoga patrijarha. Dotle se ovo ujedinjenje ima izraziti u jednom privremenom odboru episkopa, izabranom od ove episkopske konferencije.

facfd0a9-2c25-4c7b-8f61-abfc034d8921

Josip Pecaric
B.P/A.K

HOP portal