HDZ STAO UZ MESIĆA- STVARA LI SE ‘MESIĆEV HDZ’?

0
1025

PRIJEDLOG Vlade o ukidanju ureda bivšeg predsjednika od 1. svibnja nije u utorak dobio potrebnu potporu saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav budući da su četiri člana Odbora bila za taj prijedlog, a četiri suzdržana. Među suzdržanima bio je i HDZ-ov zastupnik Davorin Mlakar. 

Član Odbora Mlakar podsjetio je da je njegova stranka još kod posljednjih izmjena zakona 2013. godine, kada je utvrđeno da Stjepan Mesić svoja prava može koristiti doživotno, a ostali bivši predsjednici tek na rok od pet godina, upozoravala da je zakon suprotan Ustavu. Smatra da bi svi bivši predsjednici trebali imati ista prava.

„Moramo odlučiti i kakvu poruku šaljemo svijetu s tim uredom, odnosno kako da ga doživljavaju. Najlošije ovdje je obrazloženje odluke, jer bivši predsjednik je svoja prava ostvarivao temeljem zakona, pa s obzirom na praksu sudova, tu posebno mislim na Ustavni sud i Europski sud za ljudska prava, uzimanje danih prava treba ići uz jasnije obrazloženje“, rekao je Mlakar.

PODOLNJAK, MESIĆ
Medijska manipulacija: HDZ je spasio Mesićev ured a javno optužio MOST

Uvjeren je da bi ovako predložen zakon pao na testovima pred sudovima, što bi, kaže, bilo neprihvatljivo za dignitet i ugled države, predložio je da se odluka vrati Vladi na dopunu.

HNS-ova Vesna Pusić suglasna je da Hrvatska ne može imati dvije kategorije bivših predsjednika te da je obrazloženje za ukidanje ureda nedostatno.

„To su beznačajna sredstva, i moramo odlučiti želimo li imati tu instituciju ili ne. SAD, ali i neke druge svjetske države imaju institut bivšeg predsjednika i njegova uloga je promocija države. On je ipak osoba koja je izabrana s velikim legitimitetom i s malim ovlastima, i zato mi instituciju bivšeg predsjednika moramo imati u okviru nekog poštovanja prema vlastitom uređenju institucionalnosti“, kazala je Pusić te zaključila da treba zadržati tu funkciju i omogućiti minimalni standard rada, ali ujednačiti tretman prema svim bivšim predsjednicima.

SDP-ov Josip Leko rekao je da ne može poduprijeti ovaj prijedlog zakona jer smatra da njegov glavni motiv nije ušteda, a SDSS-ov Milorad Pupovac dodao je kako Mesić jedan od ključnih faktora političkog života države u posljednjih 25 godina, pa temeljem toga i zaslužuje imati poseban status u državi.

„Ušteda je takva da ne može opravdati ovu vrstu političkog poteza, a Mesić je doista nadprosječno aktivan u svojoj ulozi koja je u velikoj mjeri imala promotivno-gospodarske aktivnosti“, rekao je Pupovac i naglasio kako je vrlo važno da se izbjegne politička motiviranost zakona.

Zanimljivo kako su HDZ-u skloni mediji odreda prenosili informaciju da je “Podolnjak spasio Mesića”, a istina je posve drugačija. Davorin Mlakar je, kao što se vidi, govorio kao da je član oporbe, štitio je Mesića jednako kao i Vesna Pusić i Milorad Pupovac, a  pri glasovanju nije podržao prijedlog o ukidanju ureda Stipe Mesića.

Odbor ima 13 članova, a na sjednici ih je bilo osam. Na sjednicu nisu došla dva člana iz HDZ-a te članica Vladajuće koalicije Ermina Lekaj Prljaskaj, zastupnica albanske nacionalne manjine.

D. Lukić/Foto:FaH-izvor maxportal