U MUP-u RH UČESNICI SRPSKE POBUNE NOSE ORUŽJE, A POLICAJAC ZAROBLJENIK SRPSKIH LOGORA JE DOMAR!

0
1257

Došli smo do informacije po kojoj Tomo Žestić, nekadašnji učesnik akcije “Koridor” u kojoj je sudjelovao na strani Republike srpske Krajine – danas radi kao djelatnik hrvatske policije u policijskoj postaji Tovarnik u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Tom akcijom je velikosrpska JNA uz pomoć pobunjenih Srba i četnika htjela ponovo uspostaviti presječenu vezu između Srbije i takozvane srpske republike BiH. Akcijom “Koridor” se nastavio plan etničkog čišćenja na teritoriju BiH na području  istočne Bosne, Bosanske Posavine i Bosanske krajine, koji je započeo time da su pobunjeni Srbi u Hrvatskoj prethodno osnovali Republiku Srpsku Krajinu u kojoj su sproveli sličan scenarij etničkog čišćenja. Na dokumentima je Tomo Žestić označen crvenom strelicom.

žestić žestić1 žestić3 žestić6

Na popisu RSK koji je izdan u Okučanima 1992. godine Tomo Žestić je naveden kao učesnik te akcije. Njegovo ime pojavljuje se i u izvještaju SUP-a Okučani, kao i trajanje njegovog ratnog učešća na strani pobunjenih Srba od 15 dana te podatak da je tada zadobio invalidnost od 50%. Sam podatak da je Tomo Žestić danas pripadnik hrvatske policije u Vukovarsko-srijemskoj županiji RH je porazan za hrvatsku policiju i ustrojstvo hrvatske države koje je Zakonom o općem oprostu širom otvorilo vrata osvjedočenim neprijateljima i protivnicima hrvatske države da komotno “ušeću” u redove hrvatske policije i iznutra ponovo rovare protiv iste. Sam taj Zakon iz 1996. godine u prva dva članka oprašta čitav niz kaznenih djela protiv RH, dok sasvim kontradiktorno ta ista djela izuzima od oprosta u trećem članku. Time su i pravno otvorena vrata manipulacijama, te se čini da je dovoljno bilo zatražiti oprost bez isprike, odnosno da samo priznanje sudjelovanja u srpskoj pobuni polučuje oprost i čak – zapošljavanje u hrvatskoj policiji.

žestić4 žestić5

žestić7Kao primjer nevjerojatne diskriminacije hrvatskih branitelja i policajaca koji su bili u srpskim logorima i zarobljeništvu te time automatski dobivaju status invalidnosti od 20-30%, koji im onemogućava pravo obavljanja dužnosti službene osobe u hrvatskoj policiji navodimo tužnu priču jednog hrvatskog policajca koji je bio zarobljen od srpskih pobunjenika (podaci poznati redakciji). Ovaj u srpskim logorima zatočeni policajac je upravo zbog tih 20-30% invalidnosti kao posljedice psihičkog i tjelesnog zlostavljanja u logorima, izgubio pravo raditi u policiji kao službena ovlaštena osoba, znači raditi kao policajac i nositi oružje – nego je morao raditi u MUP-u kao domar. Znači, netko tko ima 50% invalidnosti po srpskoj dokumentaciji jer se borio na neprijateljskoj strani, ima prednost nad hrvatskim policajcem koji ima 20-30% invalidnosti zbog lakših psihofizičkih posljedica višemjesečnog boravka u srpskom logoru. Posljedično možemo očekivati da nekadašnji zarobljenik srpskih logora ima u svojoj hrvatskoj policiji funkciju održavanja na primjer voznog parka, odnosno pranja službenog vozila “kolegi” policajcu kojemu se usprkos 50% invalidnosti zbog učešća u paravojnim jedinicama četničkih i srpskih pobunjeničkih postrojbi, za razliku od hrvatskog kolege u hrvatskoj policiji daje službeno oružje u ruke! Hrvatski policajac o kojemu je ovdje riječ, a čije ime je poznato redakciji HOP portala, preminuo je prije desetak godina, čemu je zasigurno u velikoj mjeri pridonijelo poniženje koje je nakon zarobljavanja u srpskim logorima doživio u vlastitoj, hrvatskoj policiji gdje je, baš kao za kaznu – smio raditi samo kao domar.

obradila: Ingrid Runtić

HOP portal