NIJEMCI NAPUŠTAJU NJEMAČKU I SELE U MAĐARSKU I RUSIJU, KOJE ZARAĐUJU NA SVOJOJ ANTI-EU STRATEGIJI

0
3607

Njemački mediji i televizija izvješćuju o pojačanom iseljavanju Nijemaca iz Njemačke i njihovom trajnom naseljavanju u Mađarskoj. Razlog nije samo niska cijena nekretnina, nego i politika trajnog naseljavanja izbjeglica i migranata u Njemačku koju provodi Angela Merkel. Nijemci se osjećaju ugroženo u vlastitoj državi koja izdvaja ogromna sredstva za zbrinjavanje izbjeglica i migranata te njihovu integraciju u njemačkom društvu. Milijun izbeglica prošle godine, 180 tisuća zatjeva za azil, a najviše medijsko potenciranje situacije, stvorilo je klimu u kojoj se Nijemci osjećaju ugroženima. To se naravno sasvim uklapa u rusku strategiju destabilizacije Eropske Unije, u kojoj Njemačka igra presudnu ulogu. Jer, osim što Nijemci sele u Orbanovu, od emigranata “čistu” Mađarsku, oni također odabiru preseljenje i u Rusiju.

Očito ovakva Merkeličina politika ima manje veze s njemačkim interesima, a više s ruskima, što je i logično, budući da je i ona sama bila ruski kadar u DDR-u, a Putin je bivši KGB-ovac. Ugodan efekt ove strategije je i onaj financijski, budući da platežno jaki Nijemci sele u zemlje u kojima je njihova kupovna moć znatno jača nego u Njemačkoj, dok u tim transakcijama i kupovinama nekretnina opet dolazi novac u blagajnu države koja te nekretnine stavlja na tržište. Vuk sit i ovca cijela.

S druge strane se ne trebamo obmanjivati da se se u slučaju Nijemaca koji “bježe” pred izbjeglicama radi o nekim njemačkim domoljubima ili nacionalistima. Jer, oni koji bježe pred svakim većim valom izbjeglica, a ne zbog ratnih stradanja ili spašavanja svojih obitelji, zaista ne osjećaju nikakvo domoljublje; naprotiv – takvima upravlja isključivo vlastiti komoditet i financijski interes. Podsjetimo se, Hrvati se nisu iseljavali iz Hrvatske za vrijeme Domovinskog rata zbog jednakog broja ratnih izbjeglica koje je (od Njemačke nekoliko puta manja) Hrvatska primila i zbrinula. Nikome izbjeglice u Hrvatskoj tada nisu smetale, jer svi smo jako dobro razumjeli njihovu životnu dramu.

I.R.

HOP portal