MILANOVIĆ SE MORA ISPRIČATI U IME SDP-a ZBOG PRODAJE INE!

0
2851

Slušajući Zorana Milanovića prije koji dan na splitskoj rivi, pomislila sam da se zabunio navodeći prodaju INE kao grijeh svojih političkih protivnika. Kada je te iste optužbe ponovio jučer na predizbornom skupu u Osijeku, shvatila sam da to nije slučajno i da pokušava manipulirati i izvrtati  činjenice o INI. Zoran Milanović se vjerojatno uzdaje u uzrečicu da sto puta ponovljena laž postaje istina, no mislim da te neistine neće tako lako proći.

Zbog svega moram podsjetiti predsjednika SDP-a na ne tako davnu prošlost u kojoj je stranka koju vodi uz asistenciju vjernog koalicijskog  partnera HNS-a organizirala i provela prodaju udjela INE, za koju dobri poznavatelji naftnog biznisa kažu da je prije nalikovala dobro isplaniranoj pljački nego prodaji.- rekla je Vesna Balenović.

 

INU su prodali Račan, Mesić, Linić, Jurčić, Dragičević….

Vidimo da HDZ svoju pokoru zbog INE godinama plaća na sudu. A što je s „bezgrješnim“ SDP-om i HNS-om? Jesu li te stranke u Ininoj kalvariji ostale čistog obraza i čistih ruku? Pa, podsjetimo Milanovića na neugodnu istinu, da je pri procijeni vrijednosti INE od 2 milijarde dolara ignorirana vrijednost novih sirijskih nalazišta ugljikovodika  Jihar, Al Mahr i Palmira vrijednih preko 23 milijarde dolara. MOL je umjesto 6 milijardi dolara, za 25% udjela INE platio samo 505 milijuna dolara. Razlika od 5,5 milijardi dolara, koliko je manje uplaćeno u proračun RH, podijeljena je po određenom ključu između sudionika kupoprodaje. U to vrijeme premijer je bio Ivica Račan, ministar gospodarstva bio je Ljubo Jurčić, predsjednik RH Stjepan Mesić, predsjednik Uprave INE zet Savke Dabčević-Kučar, Tomislav Dragičević i predsjednik Nadzornog odbora INE Slavko Linić. Svi navedeni bili su odreda perjanice SDP-a i HNS-a, bez čijeg odobrenja se u INI nije mogao učiniti niti najmanji korak, a kamo li prodati kompaniju. Tko će i kada sankcionirati ove začetnike raspada INE? To svakako ne može biti državni odvjetnik Mladen Bajić i  sadašnje vodstvo DORH-a, jer su bili upoznati sa svim činjenicama od samog početka, ali sve su nažalost uspješno prikrivali. Bilo bi zanimljivo istražiti imovinske kartice,osobno bogatstvo i stanje bankovnih računa u Hrvatskoj i inozemstvu navedenih pojedinaca i njihovih familija prije i poslije prodaje INE.- rekla je Vesna Balenović.

 

Prije gotovo pedeset godina socijaldemokrat i njemački kancelar, dobitnik Nobelove nagrade za mir Willy Brandt kleknuo je u Varšavi i ispričao se poljskom narodu za sve ratne strahote i zločine proistekle iz nacističke Njemačke. Milanović bi poput Brandta također morao kleknuti na koljena i zamoliti oprost od hrvatskih građana. Morao bi svakako kleknuti zbog štete koju je prodajom INE počinila njegova stranka i zbog brojnih malignih oboljenja i smrti uzrokovanih zagađenjima iz rafinerije i MOL-ovom utrkom za ekstraprofitom. Na žalost, umjesto toga svjedočimo Milanovićevom  političkom nadmudrivanju, zataškavanju istine i lažima na splitskoj rivi, u Osijeku i tko zna gdje sve još.

 

Tko je jamio? SDP je jamio!

Možda se vinovnici ove najveće pljačke u Hrvatskoj uzdaju u Rojsovu uzrečicu „Tko je jamio, jamio!“ i da svaka nova afera preklapa prethodnu i baca je u zaborav, no varaju se! Poznat je svima odgovor na pitanje Tko je jamio? SDP je jamio! Čekalo se 33 godine da se ubojice hrvatskog disidenta Stjepana Đurekovića privedu licu pravde. Mislim da se toliko neće čekati, da se licu pravde privede politička „elita“ SDP-a i HNS-a koja je odgovorna za raspad nacionalne naftne kompanije, pljačku i gubitak energetske samostalnosti. Sramota je što su omogućili da danas energetsku politiku Hrvatske vodi mađarska Vlada, koja je suvlasnik MOL-a, kao da vlastite Vlade nemamo.

Lista miriše na forinte i osušenu sirijsku naftu i plin

Ako je Milanović zaboravio detalje sramotne prodaje prvih 25% udjela INE mađarskom MOL-u, pa u neznanju za tu prodaju optužuje druge,  mogao bi sve detalje o pljački saznati od Stjepana Mesića, bez čijeg znanja i odobrenja se u naftnom biznisu  u Hrvatskoj u to vrijeme nije moglo učiniti doslovno ništa. Do informacija Milanović će doći tim lakše što mu društvo u kampanji i na izbornoj listi pravi  upravo Stjepan Mesić, bivši predsjednik RH i zbog kojeg ta lista poprilično miriše na forinte i osušenu sirijsku naftu i plin.- rekla je Vesna Balenović.

Vesna Balenović,

Nezavisni kandidat na listi HSP AS i Domovinske koalicije

u I. izbornoj jedinici