SRAMOTNO:BRANITELJ IMPOZANTNOG RATNOG PUTA I RANJAVANJA BEZ DOMA I ADEKVATNE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE

0
13252

Razgovarali smo sa braniteljem Miroslavom Sambolom u svezi njegove situacije nakon što je ostao bez jednog dijela noge nedavno nakon operacije, a koja više nije mogla izdržavati terete nakon 23 godine od teškog ranjavanja. Nekadašnji ministar branitelja Fred Matić često je tražio jedan ovakav primjer, hvaleći se da su svi branitelji zbrinuti. Ipak istina je drugačija, rijetka hrabrost Sambola “nagrađena” je sramotnim postupkom države. Ostavljen je na cjedilu od države za koju je bio ranjavan i u smrtnoj pogibelji. Za razliku od njega ova država poprilično je dobro zbrinula srpske teroriste u redovima policije, koje masno plaća za ratovanje protiv ljudi poput Sambola. Sambol nije zbrinut kako treba iako postoji ministarstvo branitelja, zdravstveni sustav i socijalna skrb. Svi su zakazali u ovome slučaju.

https://drive.google.com/file/d/0Byz8wasILS7RMTU2RTU4ODc2MkQ5MjAyMzowLjE/view?ts=57ee3238

-1991.g. otišao sam kao pripadnik HOS-a na ratište u Novsku.Na tom području sam bio od 06.10.1991.do 14.02.1992.g.

Kao pripadnik HOS-a sam 1992.g.otišao u Bosanski Brod i tamo pripao 101.brigadi.
Na tom području sam ranjen u desnu nogu,koja mi je ove godine amputirana,pa iako sam bio stacioniran u bolnici u Slavonskom Brodu,ni to ranjavanje mi se ne priznaje.
1992.g.sam nakon oporavka otišao na Dubrovačko ratište a u trećem mjesecu 1993.g.
sam prebačen na Gospićko ratište,118 Brigada, koja mi se isto tako ne prizna u sudjelovanju već me vode u 133 Otočkoj brigadi, u kojoj nisam nikada bio.
Bio sam na Velebitu,Tulave grede,Mali Alen,Ruja,Bukva,a po povratku na Gospićko ratište od detonacije granate mi je oštećena kralježnica te sam bio stacionira u bolnici Rijeka, a nakon obrade na rehabilitaciji u Lovranu,niti to mi ne priznaju ,iako sam od skrbi 118 brigade primao novčanu naknadu još 8 mjeseci.
31.10 1993.g.sam se razvojačio zato što nisam više bio sposoban djelovati. Ogorčen sam na cijelokupni sustav,jer nemguće je da netko samo tako zagubi moju dokumentaciju, te da se HOS tretira kao neprijateljska vojska.
Lijepo Vas molim da mi pomognete, jer dolazi zima a ja ovako bolestan i bez noge te bez sredstava za život,nemogu dočekati zimu na ulici.
Za ovako impozantan ratni put država daje branitelju pratički smrtnu kaznu, odbačenom na ulicu. Sambolu je pomogao privremeno da ne bude bez krova nad glavom branitelj Vlado Tonžetić i pokazao humanost koju ova bijedna politika naše zemlje ničime nije pokazala u ovom slučaju.
Unaprijed zahvaljujem!
Western Union
M.TARTAGLIE 2A (stan Tonžetić)
Zagreb
HOP