OPLJAČKANA ‘PUPOVČEVA’ TESLA BANKA IDE U LIKIVIDACIJU, A PUPOVAC PREMA ‘ZASLUGAMA’ U VLADU

0
7532

U Zagrebu je u svibnju 2011. godine osnovana Tesla štedna banka. Bila je to prva financijska institucija u Hrvatskoj osnovala kapitalom iz Srbije. Tadašnji dioničari su bili Fond za razvoj Vojvodine s početnih 76 posto uloga, (kasnije smanjeno na 25,96 uz ulazak novih dioničara, a kraju 2012. godine, osim vojvođanskog Fonda za razvoj, dioničari su bili: Fond za razvoj Srbije (29,12 ), Zvijezda Zagreb (10,78 ), Končar – elektroindustrija  (9,43 ), Đuro Đaković (5,45), Sladorana Županja (5,39 ) i ostali dioničari (13,87).

Na čelu NO-a Tesla banke je postavljen Milorad Pupovac, što je u suprotnosti sa Zakonom o sprečavanju sukoba interesa. Prema zakonu, dužnosnici ne mogu biti članovi uprava i nadzornih odbora trgovačkih društava. 2013. godine Milorad Pupovac je bio saborski zastupnik i glavni čovjek NO Tesla banke. Nikoga to u Saboru nije previše diralo.

Dioničari banke su Fond za razvoj AP Vojvodine, Fond za razvoj Republike Srbije te tvrtke Agrokor, Sladorana, Končar i Đuro Đaković – piše Večernji list prije tri godine… Mi se opet pitamo: kakav je interes takvih giganata u ulaganje ako je banka već u početnom kapitalu slaba?tesla-b-2

Tesla banka u obje je godine poslovanja zabilježila gubitak: u 2011. minus je bio 8,4 milijuna kuna, a lani je smanjen na 5,9 milijuna. Ionako najmanja na tržištu, aktiva banke smanjena je za petinu, na 27,3 milijuna kuna. Ulaganje u nju tada su kao “strateški potez” ocijenili koncern Agrokor, županjska Sladorana, Končar i Đuro Đaković. Izuzev Končara i Đure Đakovića, te se tvrtke oslanjanju na srpsko tržište pa je logika njegovanja dobrosusjedskih odnosa jasna; mi mislimo da se u biti nije radilo o strategiji već obavezi prema političkim elitama Srbije kako bi sebi osigurali primat na tržištu.  Samo Agrokor je u Srbiji dosad investirao oko 614 milijuna eura i ondje godišnje ostvaruje 800 milijuna eura prihoda, dok Sladorana od tuda nabavlja dio repe za proizvodnju šećera. U dokapitalizaciji banke potkraj 2011. godine, Agorokorova Zvijezda postala je treći dioničar sa 10,7 posto, četvrti je Končar sa 9,4 posto, dok Đuro Đaković i Sladorana imaju 5,4 posto, odnosno 5,39 posto dionica.

Đuro Đaković je bacio novac u dokapitalizaciju Tesla banke za vrijeme kukuriku koalicije, direktor je bio iz HNS-a (Kovačević) a naravno, sve uz znanje Milanovića, isti taj Kovačević potpisao je sa ex ženom NENADA STAZIĆA ugovor za PR usluge. Njena firma se zove BUSSINES KLINIKA, A UGOVOR JE BIO NA 30.000 KUNA MJESEČNO. Nismo vidjeli niti jedne PR akcije za Đuro Đaković. To su primijetili sindikalci Đure Đakovića pa je famozni ugovor sa ex Stazićkom raskinut. Kovačević kojega su Čačić i Vrdoljak poslali u Đuro Đaković, svaki dan je s vozačem išao iz Zagreba u Slavonski Brod, pa sada izračunajte troškove velikog direktora-stručnjaka koji je ostavio Đuru Đakovića u dugovima od 150 mil. kuna. Samo je još trebala Tesla banka da dovrši propast ovog giganta i tako uništi mogućnost gradnje borbenih vozila za NATO potrebe, što najviše odgovara Ruskoj vojnoj industriji. Kovačević se povezuje s Mesićem, a gdje je Mesić – blizu su i Rusi, baš kao u slučaju Tomislava Dragićevića i pljačke INA-e. Rusima bi propast giganta itekako odgovarala.

Novce je Đ.Đ. poslije Kovačevićevog direktorovanja dobio od HBOR-a da pokrije gubitke i razvija projekt Patria, a od toga novca dio je otišao u Tesla banku.
Fond za razvoj Republike Srbije i pokrajine Vojvodine, u ukupnom obujmu od 75.728 dionica,  prodale su se za milijun eura ponuđaču “B2 Holding AS” iz Osla, za 35.694 dionice Vojvodina dobiti 471.160 eura. To je 31% uložene vrijednosti. Gdje je nestao ostali novac?
Ovih dana Tesla banka ide u likvidaciju. Analizom stručnjaka dolazimo do zaključka da je ili vođena amaterski ili je pak svjesno napravljena za privatne interese pojedinaca koji su lošim kreditima sebi pomogli i zbog toga uništili banku, kao i privredne subjekte ubačene u tu banku.
HOP