PLAĆEN UNIŠTITI INA-u: TKO JE I ZAŠTO PLATIO PRVOM ČOVJEKU INA-e ALDOTTU STAN 250 000 EURA?

0
3683

SASTANAK U VLADI RH S UPRAVOM INA-e, STUDENI 2016.g.

 

U svezi predloženog sastanka, zakazanog za idući tjedan, koji će se održati u prostorijama Vlade RH s članovima Uprave INA-e, na čelu s predsjednikom, gosp. Zoltan Aldott, slobodan sam iznijeti svoja razmišljanja.

 

Kao prvo, treba raščlaniti vlasničku strukturu od upravljačke strukture u dioničkom društvu. Svaki pojedini vlasnik ima svoj interes, ali Uprava d.d. dužna je štititi  interes samo d.d.

 

Uprava INA-e, imenovana od strane Nadzornog odbora INA-e, odgovorna je za svoj rad Nadzornom  Odboru i Skupštini d.d.

 

Zakon o trgovačkim društvima u RH, precizira odgovornost članova uprave d.d., koji odgovaraju svojom imovinom i ne mogu prenosit odgovornost upravljanja na druga tijela, kao što je slučaj u INA d.d. – Odbor Izvršnih direktora.

 

Za svoj rad, odnosno nerad, hrvatski članovi Uprave INA-e, od 2012. godine ( gospoda Mayer, Krešić i Dalić) su nagrađeni enormno visokim osobnim primanjima ( neto 10.000 eur ), a Predsjednik Uprave INA d.d. gosp. Aldott je, na pitanje kako se donose odluke na Upravi,  izjavio, da su „ sve Odluke Uprave INA-e donesene sa 97%  JEDNOGLASNO !

 

Kako su sve Vlade RH i DORH, od 2004. godine do danas, dobro upoznati sa stanjem u INA d.d., glede nepoštivanja važećih zakona u RH ( rad Odbora ID, zapošljavanje stranaca i plaćanja kazni, isplata putem off shore kompanije na Cipru, netransparentan uvoz nafte … ), za što su odgovorni jedino članovi Uprave INA-e i njezin predsjednik, koji uz to ima i „dvostruki glas „ u odlučivanju ( pretpostavljam i dvostruku odgovornost za sudbinu d.d. ), iz naprijed iznesenog, proizlazi, da je Vlada RH, uz DORH i MUP trebala davno uvesti PRIVREMENE MJERE s Prinudnom Upravom.

 

Nepoštivanje osnovnih načela Partnerskog Ugovora dioničara, kojim se predviđa, da INA d.d. bude lider na ovim prostorima, u segmentima istraživanja i eksploatacije nafte i plina, njihovoj preradi u moderniziranim rafinerijama u Rijeci i Sisku ( do 2009. godine ), te širenju tržišta za plasman naftnih derivata u BiH, Srbiji, Kosovu, Albaniji i Crnoj Gori, dovoljni su razlog da se pokrene KAZNENI POSTUPAK, protiv sadašnjeg Predsjednika Uprave INA-e i svih dosadašnjih Članova Uprave INA-e, bez obzira iz koje kvote dolaze.

 

Nevjerojatnim i nemogućim se čini izjave prvog i najodgovornijeg čovjeka INA-e d.d., gosp. Aldott, „ DA TO NIJE PRIHVATLJIVO MOL-u „. Postavlja se pitanje, gdje i od koga prima plaću ( visina poslovna tajna ) i tko mu je za stan platio 250.000 eur ( nadamo se da u njemu i stanuje ). Svi „ poslušnici „ nagrađeni su poslom u MOL-u ( Belošić, Čavrak, Petrović, Gašo, Bubalo, u pripremi Nikolić – direktor Sektora Logistike ), uz visoka osobna primanja i godišnjom isplatom BONUSA – za „ izvanredne rezultate poslovanja „ ( otkaz i otpuštanje kvalitetnih djelatnika, zatvaranje pogona i skladišta, rezanje kapitalnih investicija i troškova održavanja … ) u rasponu od 150 tisuća kn za niže direktore, 800 tisuća kn za direktore sektora do 1,5 milijuna kn za izvršne direktore. O bonusima za članove uprave nema informacije.

 

O sudbini daljnje suradnje ovisi o otkrivanju ISTINE – TKO JE PRAVI VLASNIK 49,08 % dionica INA d.d. ( koje su stečene nelegalno mimo burze i HANF-e ) i obeštećenju RH.

Nikola Kovačević