EKSKLUZIVNO: OPTUŽNICE ZA HVO ORAŠJE PODIGLA JE R.SRPSKA PRED MEĐUNARODNIM SUDOM , DOK HRVATSKA NIKADA NIJE PODIGLA OPTUŽNICU ZA GENOCID U ORAŠJU SRPSKE STRANE!

0
5099

Republika Srpska podigla je optužnicu protiv 10 pripadnika HVO-a, a prema toj optužnici tereti se hrvatsku stranu za preko tisuću tristo ubijenih i 6500 ranjenih pripadnike srpske strane. Hrvatski državni vrh dobio je tzv. Dodikov spisak, odnosno optužnice za sve Hrvate, optužene od Republike Srpske i potpuno je nejasna hajka na naše službe. Državni vrh je dobio i optužnicu za Južni potez, Mrkonjić-Šipovo, među optuženima su A. Gotovina, D. Krstičević,  Ž. Glasnović, R. Dragović, M. Jelić, S. Sopta.

Mediji koji vode specijalni rat protiv Hrvatske proglasili su ovaj progon branitelja Orašja pokrenut od strane muslimanskih političara, što nije točno, optužnicu je podigla RS pod vodstvom M. Dodika proslijedila na državni sud, a državni sud BiH nalazi se u Sarajevu, ali je pod patronatom međunarodne zajednice. On nije u ingerenciji federacije. Za svako suđenje je potrebno pribaviti oznaku A haškog tužiteljstva, rimski put prava, što znači da iza ovog događaja stoji međunarodna zajednica, što daje potpuno drugu dimenziju slučaju.

lisacmile-novakovic5

Zanimljivo da naša diplomacija, a kamoli vlast nije iskoristila lipanj i srpanj 1992. godine i pripremila optužnicu protiv srpskih generala Novakovića (UMRO), Simića i Lisice, koji su u akciji Koridor napravili genocid nad Hrvatima i Muslimanima Orašja, Odžaka, Modrića,a one koji nisu ubijeni odveli su u roblje na područje Gline i Vrginmosta, poglavito u selo Slavsko polje, koje je baš ovih dana mjesto glavnih srpskih nemira u Hrvatskoj. Dragan Lukač, tadašnji pomoćnik zapovjedniku Đuri Škaljcu u Vojniću,  vodio je bordel u Slavskom polju sa otetim ženama s područja današnjeg Orašja. Postoje svjedoci zločina, ali naša vlast ništa ne poduzima po tom pitanju. Naš portal ima izjave svjedoka i dokumentaciju koja nikoga ne zanima, a bila bi krucijalna u obrani naših interesa.

ĐORĐEVIĆ, DRAGAN, zvani Crni, Srbin, muškarac, zapovjednik postrojbe srpskih snaga zvanih Šešeljevci pristiglih početkom 1992. godine na prostor općine Bosanski Šamac iz Srbije. Skupa s čelnicima SDS-a općine Orašje Lazom Mirkićem i Acom Ristićem iz Orašja te čelnicima SDS-a iz Bosanskog Šamca Blagojem Simićem, Mirkom Jovanovićem i Milošem Bogdanovićem sudjelovao 19.04.1992. godine u selu Donjem Žabaru na sastanku na kojem je legitimnim predstavnicima vlasti općine Orašje priopćeno, da su Srbi osnovali “Srpsku opštinu Orašje” u sastav koje ulazi i dio grada Orašja. Odgovoran je za ratne zločine počinjene nad Hrvatima i Muslimanima općina Bosanski Šamac i Orašje. Njemu potčinjeni pripadnici srpskih snaga sudjelovali u oružanom napadu na oraška sela Jenjić, Kopanice i Vidovice. Tijekom napada počinjeni su bezbrojni ratni zločini protiv civilnih osoba i imovine. Ubijen je velik broj civila, Hrvata, mještana okupiranih sela, opljačkane kuće, porušeni su svi sakralni objekti rimokatoličke Crkve i uništen veći dio stambenog fonda; u selu Vidovicama, oko 01.05.1992. godine, na križ živog razapeli Hrvata Josu Kneževića, prosvjetnog djelatnika iz tog sela, potom ga natovarili na kamion JNA i vozeći ga tako razapetog po selu mučili sve dok nije izdahnuo.

Igor Drenjančević

HOP