OTKRIVAMO SVA IMENA JNA ,’OFICIRA’ OTIMAČA GRAĐANA SPLITA 1991.GODINE

0
15762

Službena policijska zabilješka s Tončijem Frlanom, jednim od optuženih za otmicu građana republike Hrvatske od strane JNA počinjenu 1991. godine, vodila se 4. i 6. 11. 2002., a razgovor s njim je obavio načelnik odjela organiziranog kriminaliteta PU Splitske Jakov Grubišić i podnio izviješće ODO Split pod brojem 511-12-11-KU-1386/91. Tonči Frlan je tada u splitskom zatvoru Bilice govorio o aktivnostima bivše JNA, otmicama i nezakonitim uhićenjima hrvatskih civila. Tijekom 1991. godine bio je na dužnosti komandanta diviziona podvodnih diverzanata 82PC u činu pbb u vojarni Divulje koja je imala 40 aktivnih vojnih osoba JNA.

2. svibnja 1991. godine obratio mu se nadređeni Grabović Josip i zapovjedio da odabere 10 ljudi za akciju i povede ih u vojarnu Dračevac. Odabrano je 10 ljudi, odanih službi JNA. Na Dračevac su doveženi osobnim automobilima i u civilu; Darko Oremuš, Damir Kozina, Predrag Borojević, Dragan Bošnjak, Đorđe Nikšić, Slađan Hanušić, Mićo Milanović, Jovo Kuridža, Nikola Kolak-Mihaljević i Oto Iker. Na Dračevcu su raspoređeni u 5 grupa. U akciju su išli pomorski diverzant, vojni policajac i pripadnik KOG-a. Prije same akcije imali su vježbu uhićenja i privođenja osoba. Akcija je naređena zbog slučaja pobune civila ispred zgrade Banovine u Splitu.

Poznata je scena pobune civila protiv JNA i televizijska snimka te scene u kojoj se vidi kako jedan civil trga mitraljez na bojnom vozilu i skida zastava  komunističkih obilježja. Kapetan bojnog broda Ljubiša Beara, danas poznat kao osuđeni ratni zločinac i najbliži suradnik Ratka Mladića, zapovijedao je ovom akcijom. Akcija se svodila na otimanje civila koji su protestirali ispred Banovine protiv JNA iz njihovih domova.  Radi se o kriminalu JNA koja uopće nije imala nadležnost nad civilima.

JNA je otete civile sprovodila na sud u Sarajevo. U samoj akciji sudjelovao je i tadašnji zapovjednik garnizona vojne policije na Dračevcu, major Žarko Tole, zapovjednik vojne policije Vinko Peić, načelnik službe KOG Miloje Karanović sa suradnicima, Nikola Zdravković i Milorad Marić. Sama akcija nazvana je GLAVA, a oteti civili odvoženi su prvo u zator LORA, a iz njega na sarajevski sud, jer se Hrvatska već tada politički i pravosudno odjeljivala od Jugoslavije.

Major Žarko Tole tijekom Domovinskog rata prelazi u hrvatsku vojsku i HVO te biva uhićen u jednoj akciji od strane jedinica Ratka Mladića i sproveden na Manjaču, odakle je razmijenjen. To se dogodilo na području Gornjeg Vakufa 1992. godine, a Tole je imao ulogu načelnika glavnog stožera HVO-a. Zajedno s Vladom Ugrinom, pukovnikom SIS HV-a i Stipom Zrnom odveden je prvo u Knin, a onda na Manjaču. Danas Žarko Tole ima čin generala. Ovaj slučaj jasno govori koliko je i danas komplicirana politička situacija zbog starih JNA kadrova infiltriranih u hrvatskim redovima.