ZAKON O TRANSPLANTACIJI ORGANA PRISILJAVA ČOVJEKA DA PROTIV SVOJE VOLJE DARUJE SVOJE TIJELO DRŽAVI

0
2753
Svaki čovjek slobodnom voljom odlučuje da li želi donirati organe ili ne. Međutim, prema novom zakonu o presađivanju ljudskih organa u svrhu liječenja (NN 144/12, http://www.zakon.hr ) čovjeku je oduzeta odluka te svi građani Republike Hrvatske koji se nisu izjasnili da NE žele biti darivatelji organa automatski postaju darivatelji organa.
Hrvatska ima zakon tzv. pretpostavljenog pristanka, što znači da su svi građani Republike Hrvatske mogući darivatelji ukoliko se za života nisu tome protivili.
(http://www.zdravlje.hr/programi_i…/transplantacijski_program)
Članak 17. zakona o uzimanju i presađivanju dijelova tijela u svrhu liječenja kaže:
(1) Organi s umrle osobe smiju se uzeti radi presađivanja samo ako se darivatelj za života nije u pisanom obliku protivio darivanju.
(2) Pisanu izjavu iz stavka 1. ovoga članka punoljetna poslovno sposobna osoba daje izabranom doktoru medicine primarne zdravstvene zaštite ili ministarstvu nadležnom za zdravlje (u daljnjem tekstu: Ministarstvo).
Postavlja se pitanje kako se čovjek može protiviti nečemu ako uopće nije informiran da takva mogućnost postoji!
Na taj način je i smišljen ovaj vrlo podli zakon koji opet radi protiv čovjeka.
Javnost i doktori su ti koji moraju informirati svakog čovjeka kako bi mi sami odlučili za svog života što ćemo sa svojim tijelom nakon tzv. Iluzorne smrti.
Kada i odlučite te krenete doktoru opće prakse koji bi vas trebao informirati o cijelom procesu kako se izjasniti da NE želite biti darivatelji organa, stvari postanu vrlo komplicirane. Doktori opće prakse prave se da nisu informirani o zakonu o transplantaciji, a izjava o ne doniranju organa odjednom uopće ne postoji. Onda kao što obično biva u našoj državi, počinje loptanje: doktor opće prakse upućuje vas ministarstvu, a ministarstvo zdravlja opet doktoru opće prakse i tako u krug.
Kako riješiti problem? Nakon nekoliko mjeseci istraživanja i loptanja ministarstvo – doktor opće medicine, uspjela sam doći do odjela Ministarstva zdravlja: Zavod za transplantaciju organa (http://www.zdravlje.hr/)
te su mi iz zavoda poštom poslali IZJAVU O NE DONIRANJU DIJELOVA TIJELA POSLIJE SMRTI U SVRHU LIJEČENJA.
Izjava sadrži tri primjerka koje je potrebno ispuniti. Ispunjene primjerke doktor opće prakse treba potpisati. Jedan primjerak šalje se natrag u Ministarstvo zdravlja u Zavod za transplantaciju organa, Ksaver 200 a, Zagreb, drugi primjerak ostaje kod doktorice opće prakse, a treći primjerak ostaje vama.
Gordana Šarić
HOP