OTKRIVAMO VEZU AFERE PANAMA I INA-inog DRMATORA PAVELIĆA

0
2849

Tko je tajanstveni gospodin Marijan Pavelić?

Kada je izbila afera sa imenima vlasnika računa off shore kompanija u PANAMI, preko kojih su se obavljale sumnjive financijske transakcije iz naše Lijepe Domovine Hrvatske, posebno sam uočio, ime kolege iz INA-e, MARIJAN PAVELIĆ. Nisam ostao iznenađen, s obzirom na njegovu anonimnost, da nije bilo komentara u javnosti, putem tiskovina i TV-a.

Navedeni gospodin stekao je ogromno iskustvo, radom na poslovima vanjske trgovine sirovom naftom i naftnim derivatima u INA-i. Posebno iskustvo sticano je u bivšem SSSR-u, Moskvi, zajedno s kolegama, gospodom Franjo Gregurić i Davor Štern.

Svakom Hrvatskom domoljubu i mučeniku u bivšoj državi, na ovim prostorima, bilo je jasno, tko može raditi na vanjsko-trgovinskim poslovima u INA-i, a posebno u Moskvi, a da nije, u najmanju ruku „ poslušnik režima „.

Navedeni gospodin je 1995. godine, obnašao odgovornu dužnost pomoćnika Izvršnog direktora rafinerija i marketinga.

Kako je svu svoju energiju i znanje koristio za poslove u Panami, za opće dobro svih nas, zaboravio je na osnovnu dužnost, briga za Rafinerije nafte INA-e u Sisku, Rijeci i Rafinerije Zagreb.

Svoje ogromne zasluge ima u osnivanju zajedničkog poduzeća INA-e i LUKOIL-a – LUK-INA, 28.10.1998. godine, koja je likvidirana 2001. godine.

Kako se poslovalo preko off shore kompanija u Panami, Cipru, Guernsey … pokazuje primjer od 10.04.1996. godine:

Tvrtka OMV Istra Koper, doznačila je beskamatni avans od 3 mil. $, na račun Inter INA Guernsey a conto duga OMV Istra Umag, za preuzete naftne derivate iz Rafinerije nafte Rijeka, čime je izmiren dug za isporučenu robu.

Napominjem, 03.04.1992. godine osnovano je zajedničko poduzeće INA-OMV Istra, a 20.06.1991. osnovano je INA-OMV Projekti –  zajednički nastup na europskom tržištu, Upravni odbor – Nikica Valentić.

Svaki daljnji komentar je suvišan.

Nikola Kovačević, dipl.oec

HOP