MONTMONTAŽA JE DUŽNA OKO 35 MILIJUNA KUNA, 20 GODINA ZAVLAČI RADNIKE, A SAMO 75% DIONICA ‘LAVČEVIĆA’ VRIJEDE 100 MILIJUNA KUNA

0
4254

Montmontaža već 20 godina isplaćuje svoje radnike, koji su radili u Libiji. Način isplate je potpuno amoralan. Dug za plaće se isplaćuje na način da se ljude ucjenjuje i za isplaćen dug od 50% radnici potpisuju rješenje kako je isplaćen dug u potpunosti. Prema principu bolje išta nego ništa. Nagodba između neobeštećenih 111 radnika i rukovodstva tvrtke trebala bi se dogoditi sutra, na Trgovačkom sudu.

To je peti puta da se radnici dogovaraju sa upravom tvrtke oko nagodbe. Uprava tvrtke nudi 7 milijuna kuna za skidanje blokade tvrtke, a ostatak duga bi se ispatio u daljnjim ratama.  Tvrtka do danas nije uplatila novce na račun kao dokaz da misli ozbiljno, već traži od radnika da potpišu prije toga dokument kojim bi bila skinuta blokada sa imovine tvrtke. Takav način ponašanja ne daje nikakvu nadu radnicima u rješenje samog problema,a ako bi tvrtka uplatila 7 milijuna kuna potraživanja, niti tim potezom radnici ne mogu biti sigurni, jer tvrtka skida u tom trenutku sve blokade i može prodati imovinu trećoj osobi. Trgovački sud je presudio dug Montmontaže na 2,5 milijuna dolara.

Do sutrašnjeg dana sveukupni dug se popeo na 35 milijuna kuna potraživanja nakon 20 godina razvlačenja, a sama tvrtka daje u nagodbi tek 19 milijuna kuna kao prijedlog nagodbe.

Obitelj Lisičar koja je sklonila dionice tvrtke Lavčević d.d. na skrbnički račun ( kupljena tvrtka od strane Montmontaže) i na taj način već je zaštitila jedan dio imovine i blokirala moguću isplatu oštećenih radnika. Protiv njih je u tom smislu podnijeta kaznena prijava. Isto tako je bitno naglasiti kako se garantira isplata duga prema radnicima “Lavčevićevim dionicama” , a same dionice su sklonjene na već spomenuti skrbnički račun. Da su stečajni sudac i stečajni upravitelj do danas postupali u skladu sa pravomoćnom i ovršnom presudom Visokog Trgovačkog suda RH, dionice LAVČEVIĆ d.d. kao i poslovni udjeli u MONTCOGIM PLINARI d.o.o. bi bili zaplijenjeni i kao takvi izuzeti od prijevarnog postupanja MONTMONTAŽE d.d., Zagreb, a u postupku prisilne naplate isti bi se mogli prodati na način da se ova pravomoćna i ovršna tražbina do sada namiri u cijelosti.

file:///C:/Users/Admin/Downloads/FinalPODNESAKst.sucuNRadi%C4%87u27.12.16.%20H.T.D.S-.pdf

Kakvo je postupanje Vas kao suda i stečajnog upravitelja, jasno govori činjenica da je u međuvremenu MONTMONTAŽA d.d., Zagreb dionice (73,4 %) LAVČEVIĆ d.d. koje je još na 03.10.2016. godine imala u vlasništvu u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu sklonila na drugi t. zv. skrbnički račun čime su i sud i stečajni upravitelj zajedno ne čineći što su po Ustavu RH i Zakonu RH bili dužni učiniti a to je osigurati teško oštećenim radnicima-vjerovnicima da si nakon preko 22 godine napokon naplate svoju tražbinu u cijelosti time što su Montmontaži d.d., Zagreb protupravno omogućili da (nepovratno) sakrije svoju imovinu iz koje se to i JAMAČNO moglo i ZAKONSKI moralo platiti ?! Naime, upravo je na prošloj skupštini vjerovnika održanoj 18.11.2016. godine isti taj LAVČEVIĆ d.d. jamčio za ispunjenje obaveze MONTMONTAŽE d.d., a neshvatljivo je da zapisnik te skupštine vjerovnika niste nikada objavili na oglasnoj ploči i time obespravili vjerovnike da dođu u zakonit posjed i uvid u za njih toliko važnog dokumenta. Uvidom u Internet stranicu SKDD-a, vidljivo je da MONTMONTAŽA d.d.,Zagreb danas, 12.12.2016. godine više nije vlasnik dionica LAVČEVIĆ d.d., a da je još 03.10.2016. bila vlasnik 73,4 % dionica Lavčević d.d. !-napisali su radnici odgovornima u pravosuđu i državnoj upravi.
Zanimljiv je podatak o skrbničkom računu na koji su sklonjene dionice Lavčević d.d, sklonjene su na račun brokerske kuće HITA, račun pri toj brokerskoj kući otvorio je direktor Montmontaže Andrija Lisičar. 73,4% dionica na tome računu vrijede više od 100 milijuna kuna i sa njima se može raditi što želi i nisu blokirane ovim potraživanjem, što je prestrašna činjenica, ako znamo da radnici čekaju isplatu plaće pošteno zarađene preko 20 godina i sveukupni dug od 35 MILIJUNA KUNA Montmontaže mogao se namiriti preko tih dionica.
Novac je bilo za isplatu plaće, ali cilj očito nije bio podmirenje duga. Radnici sumnjaju kako je Lavčević d.d. kupljen upravo prvim novcima 1994. godine, koji su došli iz Libije gdje su oni radili. Lavčević d.d. do tada nije bio dio Montmontaže.
HOP