OTKRIVAMO PROPUSTE MILANOVIĆEVE VLADE OKO HEP-a, POSLOVE SA JAPANCIMA I VEZU KONČAR-VRDOLJAK

0
5495
Velika delegacija HEP-a predvođena predsjednikom društva bila je u višednevnoj posjeti Japanu na poziv njihove kompanije Marubeni, inače čuvenoj po dokazanim radnjama i plaćenim visokim kaznama zbog davanja mita za «podmazivanje» odgovornih za realizaciju svojih investicijskih planova.
Kako su tamo zaključeni ugovori kao i prethodni aranžmani ostali stroga poslovna tajna, ipak se neke stvari iz radnji koje su slijedile mogu dosta dobro isčitati.
Tako se HEP «ljubazno» zahvalio Elektroprojektu Zagreb na projektnoj dokumentaciji koju je ova kuća izradila za potrebe dobivanja lokacijskih dozvola za objekte iz sustava Plomin 3 (sustav transporta i skladištenja plina, sustav rashlade, glavni objekt postrojenja i dimnjak), te je najavljeno da će se morati ići na prilagodbu potrebne tehničke dokumentacije za dobivanje dopuna i produženja postojećih lokacijskih dozvola.
Za ovaj posao «nažalost» neće se moći angažirati «Elektroprojekt» jer je tadašnji ministar Vrdoljak u obvezi prema Danku Končaru koji mu za njegove privatne biznise otvara pute u Rusiji, pa je dogovoreno da ovaj gospodin izradi prilagodbu potrebne tehničke dokumentacije i osigura dopune i produžetak dotičnih lokacijskih dozvola. Cijeli posao je dogovoren za cca 5.5 milijuna kuna. Dobri poznavatelji potrebnih radnji za realizaciju ovog posla kažu da se s 500 000 kuna vrlo komotno i s dobrom zaradom može sve potrebno napraviti. Ključno je pitanje koju to ekspertizu gosp. Končar za ovaj posao ima i  koje resurse misli angažirati za realizaciju ovog deal-a?
Zanimljivija je stvar zašto se ide na izmjene lokacijskih dozvola i potrebne već izrađene tehničke dokumentacije. Naime, japanska firma Marubeni se na raspisanom natječaju za Plomin 3 javila i dobila posao bez da je ispunila traženi tender, već je ponudila svoje rješenje koje je realizirala u Šoštanju u Sloveniji i tražila prilagodbu HEP-ovog rješenja sa svojim tehničko-tehnološkim standardom.
Možda bi se to donekle i moglo progutati bez obzira na enormne izdatke koje je HEP očito krivo potrošio na izradu tehničke dokumentacije, da termoelektrana Šoštanj po tvrdnjama slovenskih kolega nije veliki inžinjeriski i ekonomski promašaj.

Da se u politici manipulira s javnošću «negovorenjem istine» odavno je nazočna činjenica u hrvatskom javnom prostoru, a razmjeri izravnih i besramnih laži koje su koncentrirane u pisanom odgovoru na zastupničko pitanje Mirele Holy prezentiranom u pisanom odgovoru premijera Milanovića na 229 sjednici vlade pod oznakom 229-22.1 premašuje po količini laži i besramnoj drskosti sve do sada izrečeno iz usta ovog «slučajnog» premijera, pa zacijelo zaslužuje počasno mjesto u analima političke pokvarenosti.

Naime, zastupnica Holy je postavila pitanje navodeći nesporne i širokopoznate zastrašujuće činjenice izvlačenja stotina milijuna kuna kroz beskorisne i bespotrebne konzultantske usluge, studije i marketinške aktivnosti, a što kulminira približavanjem izbora, te koje se ne mogu sakriti u HEP-ovoj dokumentaciji. Svim stručnim visokoobrazovanim zaposlenicima HEP-a kojih ima više od 2.000 tisuće od kojih su preko 250 s akademskim statusom doktora ili magistra znanosti sa specijalističkim znanjima iz područja hrvatske elektroenergetike i višegodišnjim iskustvom na najsloženijim projektima,  angažman vanjskih konzultanata je uvreda i pljuska u lice, jer niti jedan od angažiranih vanjskih specijalista nema gotovo nikakvo iskustvo a još manje specijalističko znanje iz usluga koje prodaje. Dapače većina ovih konzultanata od kojih rijetko koji ima više od 30 godina, kao što je to slučaj s hvaljenim PWC-om besramno je pokrala HEP-ova znanja i ista unovčava kod naše konkurencije (HT).

Sve brojke koje u svom pitanju navodi zastupnica Holy su provjerljivo u HEP-ovoj dokumentaciji nesporno točne, a iznosi koje navodi premijer u svom odgovoru su bezočno umanjeni i krivo prikazani. Također svi razlozi za angažman stranih konzultanata su čista manipulacija bez ikakvog stručnog utemeljenja.

Stoga držimo besmislenim pojedinačno osporavati bilo koju financijsku veličinu ili pak stručnu ocjenu navedenu u premijerovu odgovoru jer je sve bezočna i besramna laž vrlo lako provjerljiva.

Osobito je besramna laž o angažmanu Real grupe (kojoj je inače po vrlo provjerenim informacijama jedan od ključnih suvlasnika ministar Vrdoljak) o potrošenih svega 7 milijuna kuna kada je sama ova kompanija u svom godišnjem izvješću za 2014. godinu navela iznos od preko 21 milijun kuna samo za medijsko oglašavanje HEP grupe, a obim mareketinških usluga s ovom tvrtkom je znatno obuhvatniji od marketinškog oglašavanja.

Osobito zorna ilustracija za ovaj kanal za izvlačenje HEP-ovih para je činjenica da je HEP preko HNS-ovog direktora Sektora za marketing Ivice Žigića i direktorice Sektora za razvoj novih proizvoda Vlatke Kamenić,  nakon ovog zastupničkog pitanja bez imalo straha i srama pokrenuo aktivnost za prekoračenje odobrenog marketinškog plana za 2015. god s 5,2 milijuna kuna na čak 20 milijuna uz angažiranje isključivo Real grupe.

A.J.

HOP