mag. INGRID RUNTIĆ: HAVC je mjesto kriminala, nepotizma i izdaje hrvatskih interesa

0
3748

A propos jučerašnje emisije Otvoreno;

o HAVC-u smo razgovarali na HRT-u u jutarnjem terminu još u travnju prošle godine. Bila sam pozvana jer smo do tada već bili napisali na portalu nekoliko tekstova u kojima smo javno jedini prozvali HAVC i Hribara.

No, u toj emisiji sam spomenula i milijunske iznose koje je Hribar dao Predragu Ličini za film “Posljednji Srbin u Hrvatskoj”. Kuljiš me tada prekinuo jer je ustvari tjerao svoje privatne sporove s Hribarom preko HRT-a, to sam imala prilike spoznati tijekom te emisije. O filmu kojeg sam tada spomenula i dalje nitko ne govori, pa ni jučer navečer u Otvorenom.
Nadalje, nitko ne govori ni o umjetničkoj kvaliteti produkcija i filmova koje financira HAVC, kao da je to potpuno nebitna stavka – a upravo to bi trebao biti smisao i svrha HAVC-a. Krađa i korupcija je po mom mišljenju samo logična posljedica, jer kvaliteta nikog ne zanima pa je postala stvar “umjetničke slobode”.
Antonio Nuić bi prvo trebao popraviti zube i svoj čobanski napuhani nastup. Nisu krive američke produkcije, filmovi i kina za to što nitko u Hrvatskoj ne želi gledati osrednje i jadne hrvatske filmove. Krivi su loši filmovi i netalentirani redatelji, pisci scenarija i općenita bezidejnost hrvatskog filma te negativna selekcija koju očito provodi upravo HAVC. Nije ni čudo kad su likovi kao Hribar veličine.ingrid-runtić-intervju-7dnevno-223x300
Nadalje, ne znam u kojem svojstvu je u emisiju došao Vinko Brešan – nadam se ne zato kako bi nas neukusno zabavljao svojim humorom i dosjetkama (kada nam nije do smijeha). On pak proziva Hasanbegovića, no nitko osim njega ne zna zašto. One man show.
Zorica Gregurić se također nije sjetila milijuna darovanih Ličini za spomenuti film. Ako zastupa branitelje, trebala se sjetiti i toga. Konkretne brojke koje je navela su zastrašujuće. Krucijalno što je iznijela Gregurić prošlo je kraj voditelja emisije, kao Sava kraj Zagreba, kako je moguće da laž o ubojstvima civila od strane HV-a u Dvoru izađe iz takve ustanove kao “dokumentarni film” i nitko ne odgovara? Pa to je uputnica za zatvor! I danas se taj lažni  dokumentarni film prikazuje po svijetu umjesto da ga država zabrani i uništi, odnosno sudski zabrani. Što čeka DORH? Nakon toga čina HAVC je zreo za trajnu zabranu djelovanja, jer se on bavi neprijateljskom propagandom. Zar takav HAVC će braniti neki krezubi Antonio Nuić i Brešan? Nakon toga još ima obraza neki Nuić pričati o progonu HAVC-a?!
Jedina je Ivona Juka prillično jasno i artikulirano prozvala kriminalne radnje u HAVC-u kao stručna osoba. Treba se ispitati i uloga u svemu današnje ministrice kulture, koja je imala snage zabraniti knjigu generala Praljka, ali ju nije previše dirala činjenica oko ovog dokumentiranog progona hrvatskih branitelja. 

Duga pauza u njenom govoru, kada je trebala navesti svoje kolege koji su se također okoristili HAVC-om, joj nije trebala. To što je netko privatno s nekim dobar, ne mijenja ništa na činjenici da je taj (netko drugi) upetljan u čitavu priču na nezgodan način. Kad-tad će istina i imena ipak izaći na vidjelo.
Ivan Kujundžić obara pogled, što govori o tome da puno zna, ali to ne želi reći.
Sve u svemu, skandal kojeg je prouzročio HAVC i Hribar je neproporcionalan mirnom tonu ove emisije. Nikoga osim Ivone Juke i branitelja otkriveni kriminal i krađa počinjena pod blagoslovom H. Hribara i njegovih pajdaša previše ne žulja. To otkriva već i upotreba riječi “nepravilnost” umjesto riječi “kriminal” u razgovoru sudionika ove emisije. Juka je hrabro iznijela istinu, gospodo ovdje se radi o kriminalu, a ja bih dodala i izdaji hrvatskih interesa.

UREDNICA KULTURE INGRID RUNTIĆ I DENIS KULJIŠ NA HRT-i RASPRAVLJALI O SKANDALU U HAVC-u

Ingrid Runtić

HOP