Zbog čega u slučaju Saucha ne postoji ‘zapovjedna odgovornost’ Z. Milanovića?

0
3179

Zoran Milanović sazvao je novinarsku konferenciju  2013. godine nakon što se u medijima pisalo kako je predstojnik ureda premijera Tomislav Saucha odvjetničkom društvu svoje supruge ‘sredio’ posao s Plinacroom.

– Predstojnik mog ureda jučer navečer je napisao ostavku. Nisam znao zbog čega, te sam mu kazao da se želim upoznati sa slučajem o kojem su mediji počeli pisati. Kazao sam mu da ugled Vlade, kao niti njegov vlastiti ugled, nisu ničim načeti – rekao je Milanović te potvrdio kako je odbio ostavku. Milanović tvrdi da niti Sauncha niti on znali da Plinacro posluje s odvjetničkim društvom u kojem je Sauchina supruga partnerica.

U siječnju 2015. godine se sukobio s policajcima na zagrebačkom Sljemenu, nakon utrke Svjetskog skijaškog kupa. Svjedoci su tvrdili da je Saucha vrijeđao interventne policajce i prijetio im svojim poznanstvom s Rankom Ostojićem tadašnjim ministrom unutarnjih poslova.

Policijski sindikat je tada tražio kriminalističku istragu protiv čelnih ljudi policije zbog zataškavanja čitavog slučaja.

Mandatno – imunitetno povjerenstvo hrvatskog Sabora skinulo je jutros imunitet Tomislavu Sauchi, bivšem šefu kabineta Zorana Milanovića, za kojeg DORH zbog afere dnevnice traži lišavanje slobode, određivanje pritvora, istražni zatvor i pokretanje kaznenog postupka.

Postupak je pokrenut nakon što je Državna revizija otkrila sumnjive isplate iz ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića i utvrdila da je tijekom 2015. godine za dnevnice za službena putovanja u inozmestvo za tri posebna savjetnika predsjednika Vlade izdvojeno čak 307.785 kuna kn.

Ako posložite ovu priču i bliskost sa Milanovićem otvaraju se neka nova vrata do Milanovića. Milanović je tolerirao ovo ponašanje i štitio nepotizam, divljaštvo, a možda i pljačku od najbližeg suradnika.

”Osam godina radio sam sa Sauchom, što god da kažem bit će kliše. Šokiran sam. On je jedan od mojih najbližih suradnika. S druge strane DORH u koji vjerujem. Ne vjerujem da ovo ima veze s politikom, ne želim da se ovo dovodi u vezu s SDP-om…”, kazao je Milanović okupljenim novinarima.

»Saucha je bio kao ministar. Ne želim mu otežavati situaciju, ali to nije bila moja odgovornost. To je kao resor, on je vodio svoj resor, jedino mogu reći – bijesan sam«, rekao je Milanović novinarima na Markovu trgu.

Znači po Milanoviću Saucha se nije bavio politikom  dok je nestao državni novac? Saucha nije bio član SDP dok se kralo po dvorima naše vlade? Alo, Milanoviću tko je tu lud ili koga ti to zajeb.vaš? Nema veze sa politikom ovaj slučaj po Milanoviću, a Saucha je bio kao ministar po Milanoviću? Ludo.

Novac je nestao, Saucha je optužen, a Milanović o svemu ne zna ništa. Nešto kao kada falsifikator financijskih izvješća i potpisa Pernar napada ministra Barešića, jer je moralno zabrinut…

Inače SDP i HDZ dok su lovili generala Gotovinu po bijelom svijetu stalno su ponavljali zapovjednu odgovornost samog generala za počinjene zločine. Zbog čega sada ne odgovara udbaški miljenik Z. Milanović ( poznat po podizanju enormnih kredita u udbaškoj LHB banci) po zapovjednoj odgovornosti? On je vodio vladu i ispred nosa mu je ukraden novac ili je znao za ovu besramnu rabotu?

Možda će i on sve to relativizirati kao i onaj Pernar, pa će reći da je to manje ukradenog novca nego što ide na dušu Čobankoviću, što je  prema Pernaru čisti staljinizam.

Dok ne ukradeš “dovoljno”  to je zanemarivo?

Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje je 17. siječnja ove godine donijelo odluku da bivši predsjednik Vlade Zoran Milanović nije bi u sukobu interesa u povodu stupanja u poslovni odnos Vlade s obrtom Intergrafik u vlasništvu Igora Kneževića. 

Mladen Hrgarek, vlasnik tvrtke Madison, prijavio Milanovića kako je “od njega tražio da, ako ne želi raskid suradnje SDP-a i Madisona, zaključi ugovor s njegovim prijateljem Igorom Kneževićem i isplaćuje mu 15.000 kuna mjesečno za fiktivne usluge”.  Tomislav Saucha pokrio je tada Milanovića  na povjerenstvu.

 

 

HOP