Hoće li lex Todorić odgoditi vraćanje braniteljskih mirovina na staro prema zakonu iz 2014. godine?

0
1887
Zagreb, 301014. Jedanaestog dana prosvjeda, nekoliko stotina hrvatskih ratnih vojnih invalida i branitelja, koji vec danima prosvjeduju pred Ministarstvom branitelja na Savskoj cesti, krenulo je put Hrvatskog sabora. Nakon sto su u Saboru odbili sudjelovanje na Okruglom stolu, vratili su se pred Ministarstvo u Savskoj. Na fotografiji: branitelji pri povratku u Ilici. Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

“S obzirom da postupni prestanak smanjenja mirovina određenih, odnosno ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju počinje tijekom 2018. godine, a da će se dinamika postupnog prestanka smanjenja tih mirovina propisati odlukom Vlade Republike Hrvatske, procjenjuje se da će u 2018. godini za provedbu ovog zakona trebati osigurati u državom proračunu 100.000.000 kuna. Za naredne godine iznos potrebnih sredstava će se povećavati, s tim da će za provođenje ovog zakona od 2020. godine trebati osiguravati u državom proračunu približno 330.000.000 kuna godišnje”, otkrivaju iz Ministarstva.

branitelji

“Matićev zakon” smanjenja braniteljskih mirovina iz 2014. godine trebao bi se vratiti na stare pozicije braniteljskih mirovina, a koje su osakaćene za 10% od 2014. godine zbog nedostatka novca u proračunu.

Tada je ovaj zakon poprilično uznemirio duhove, a tadašnji ministar branitelja Fred Matić obećao je vraćanje mirovina na stare cifre u slučaju da tri kvartala BDP bude 2% veći prema zavodu za statistiku nego prijašnje godine. Ova se vlada hvali takvim BDP-om, ali mirovine se ne vraćaju na staro, već ministri poput baba gatara predviđaju kako će uvjete ispuniti 2018. godine.(?)

Novonastala situacija sa Agrokorom i miješanje države u očito pokradenu tvrtku, kroz novac poreznih obveznika, tzv. zakonom lex Agrokor mogla bi branitelje stajati dodatnog čekanja povećanja mirovina.

HOP