BRANITELJ SE RAZNIO BOMBOM PRITISNUT LIHVARSKIM KREDITIMA

0
10898

Ivan Hađasija (54 godine) iz mjesta Šimljani kod Bjelovara, počinio je ovaj tjedan samoubojstvo. Njegove kolege mljekari kažu kako se na ovaj očajnički potez Hađasija odlučio zbog kredita koje nije više bio u stanju vraćati, a koje je podigao za svoju mljekarsku farmu iz Operativnog programa Vlade RH daleke 2004. godine. Hađasija je imao status branitelja, a raznio se bombom u svojoj obiteljskoj kući.

Najbolje je ovu tragediju opisao jedan njegov prijatelj: “Upravo se u nedjelju u mojoj maloj općini raznio bombom branitelj i poljoprivrednik koji je radio danonoćno da bi mu banke na kraju uzele sve. MUP u svom svakodnevnom medijskom izvješću uopće to nije spomenuo, iako se spominju sitne krađe i saobraćajke… Mediji i MUP očito prikrivaju od javnosti suicide pogotovo branitelja i žrtava bankarskog pljačkaškog lobija.”

Već je najmanje 10 do 20 mljekara umrlo ili su počinili suicid jer više nisu mogli vraćati kredite, banke su krenule u ovrhu njihove imovine, a oni su prestali s proizvodnjom. Nije ovo sporadičan slučaj nego jedno očajno stanje mljekara koje je država prevarila i nagovorila ih da uđu u izgradnju velikih farmi, temeljem lažnih procjena da će tržište mlijeka biti stabilno“, ističe Mladen Šoličić, potpredsjednik udruge mljekara „Mliječni put Hrvatske“.

Ovog puta ubio se branitelj koji je sve uložio kako bi pokrenuo I održao svoj mljekarski pogon, branitelj koji je obranio svoju domovinu i sudjelovao u njezinoj izgradnji kao privrednik. Radi se o dvostrukoj izdaji države čije građane i privredu su pokorile banke, koje su svojedobno ti isti građani i sanirali. Tu dvostruku izdaju branitelj i mljekar poduzetnik Ivan Hađašija nije mogao podnijeti i oduzeo si život.

U proljeće 2013. godine je Damir Bajs, tada nezavisni kandidat za župana Bjelovarsko-bilogorske županije, posjetio Ivana Hađasiju i njegov OPG. Sam Ivan Hađasija je tada rekao: “Imam oko 50 krava, sveukupno sa pomlatkom 107 grla i obrađujem 37 hektara zemlje. Farmu sam otvorio 2007. godine i mislio sam da neće biti nikakvih problema. Tada je litra mlijeka bila 4,6 kuna, a sada 2,5 kuna. Pala je cijena mlijeka, a sve ostalo što je potrebno nama poljoprivrednicima poskupjelo je 100%. Ne znam kako preživljavam, ne vidim budućnost, farme svaki dan propadaju i ne znam do kada će i moja farma opstati. Imam 30 tisuća kuna kredita mjesečno i cijela obitelj uključena je u poljoprivrednu, dva sina koja su završila poljoprivrednu školu. Ne znam koga da krivim, ministarstvo nije uz nas, poticaji kasne.” Slijedeće 4 godine su dovele obitelj Hađasija u bezizlazan položaj, a samog Ivana otjerale u suicid.

Mediji iznose podatke iz Francuske u kojoj se dosada ubilo čak 600 farmera, no usporedba s Francuskom teško da nekoga može utješiti, budući da je ovaj hrvatski farmer koji si je oduzeo život bio i branitelj države Hrvatske, koja sa svoje strane – ništa nije učinila za njega. Hađasija koji nije unovčio svoj braniteljski status i glumio heroja, već je pošteno radio i živio, doživio je da mu država vrati nepoštenjem i prijezirom, jer državi ne trebaju pošteni i radišni ljudi, nego pijavice i uhljebi.

Pripremila: Ingrid Runtić

HOP