Velika Gorica bira gradonačelnika između kleptomana, neznalice i lažnog Nijemca

0
3061

HDZ-ov čelnik iz Velike Gorice Krešo Hubak napisao je bijelu knjigu u kojoj je naveo sav kriminal sadašnjeg gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića. Točno prije godinu dana. I umjesto da je ovaj čovjek na čelu grada, plenkovićev vjerodostojni HDZ i dalje se sramoti i blati preko lika i djela Dražena Barišića, kojeg će ponovo kandidirati na izborima. Vjerodostojno. Hubak zna zakone, zna proceduru, umije sa komunalnim poduzećima, ali ga nema nigdje…

Velika Gorica, 310509. U Hrvatskoj  se danas odrzao drugi krug petih po redu lokalnih izbora za predstavnike lokalnih i regionalnih predstavnickih tijela za iduce cetiri godine, a prvi se put neposredno biraju opcinski nacelnici, gradonacelnici i zupani, te njihovi zamjenici.  Drazen Barisic, HDZ-ov kandidat pobjedio za mjesto gradolnacelnika u Velikoj Gorici. Veliko slavlje Velikogorickog HDZ-a uz nazocnost ministra financija Ivana Sukera odrzano je u restoranu Phenix u Novom Cicu. Na slici: Drazen Barisic, Ivan Suker, Ervin Kolarec. Foto: Damir Krajac / CROPIX

Zato na drugoj strani SDP kandidira Aleksandra Horvata, dečka koji nema pojma o gradskoj upravi, nema znanja, ne zna sa gradskom upravom i kao takav on će parirati kriminalnom miljeu zaostalom iza Barišića? Kada smo upitali ovog kandidata SDP-a i beljakovog autoradijskog HSS-a vrlo konkretna pitanja o funkcioniranju grada i njegova znanja o tome, mladac se nije javio mjesec dana, jer mu komunikacija s medijima je prvo očajna ( našu kolegicu su nazvali muškarcem!), a znatno bitnije da isti nema pojma što treba poduzeti u konkretnim slučajevima. Naučio je mladac lupetati saborske političke fore, luftbrenzerske odgovore koji sa realnošću nemaju veze. Uputio nas nestručnjak sdepeovski na njegov program, tamo po njemu su sva rješenja na hubakovu knjigu barišićevog kriminala. Moš’ misliti. Klasična borba za fotelju, a kao i uvijek pokraden proračun plate građani većim komunalijama i cijenom života u prosječnoj gradskoj sredini, bez nekih značajnih sadržaja.

Goran-Beus-Richembergh-Comedy-Show-18HNS će izaći sa svojim vječnim fajterom za kojeg se ne zna da li je za vrijeme rata bio na našoj ili njihovoj strani, Goranom Beusom RICHEMBERGHOM, ali znamo sigurno da je lažni Nijemac, jer mu je pokojni otac bio musliman iz BiH Edhem Tiro.

Saberete ova tri lažnjaka i jasna vam je vaša sudbina pod njihovom kapom, njima lova, privilegije, a vama figa u džepu.

Za kandidaturu gradonačelnika svi kandidati moraju skupiti određen broj potpisa. Radi se o 5.000 potpisa za primjerice grad Zagreb, koje mora skupiti svaki kandidat za mjesto gradonačelnika ili župana, bio on stranački ili nezavisni. Što se tiče izbornih lista, samo nezavisni kandidati trebaju skupiti potpise, a stranke ne.

Broj potrebnih potpisa ovisi o broju stanovnika u općini ili gradu, tako treba sakupiti 600 potpisa kako bi se moglo kandidirati npr. za grad veličine Koprivnice. Pri tom nije bitno je li više kandidata dobilo potporu i potpis istog stanovnika grada u kojem se ti kandidati natječu. Znači, isti čovjek može dati svoj potpis više kandidata u jednom gradu ili općini, pa tako u Zagrebu ista osoba može dati svoj potpis potpore npr. Bruni Esih, ali istovremeno i Prgometu.

U principu su izbori za gradonačelnike koncipirani tako da vrijede za duži niz godina, za desetljeće ili više, čime se izabranom gradonačelniku daje ogromna moć i budžet u ruke, kojima on vlada onako kako prvenstveno njemu koristi. Time se stvara plodno tlo za lokalne imperatore, koje nitko ne može kontrolirati, koji obilaze ljude, daju im novac i i time osiguravaju svoju vladavinu na više desetljeća.

Prije je postojao zakon po kojemu je gradsko vijeće, gradska skupština ili županijska skupština izabirala gradonačelnika ili župana. Također, gradonačelnik nije mogao donijeti nikakvu odluku bez većine u gradskom poglavarstvu. Danas je gradonačelnik ovlašten donositi odluke samostalno, bez poglavarstva. Onaj kome on hoće dati iz budžeta, tomu i daje, ako on hoće graditi fontane, to se i sprovodi. Dakle, gradonačelnika ne može nitko zauzdati u njegovoj samovladi i diktaturi. On ima moć i raspolaže novcem iz budžeta. Jednaka je situacija i s pozicijom župana. Apsurd je da npr. dogradonačelnik Duge Rese tek na televiziji saznaje za odluke svog gradonačelnika. Gradonačelnici i župani su apsolutni vladari s neograničenom moći, ovlaštene osobe za sve što se događa i odlučuje, naručuje i plaća u smislu javnog interesa u tom gradu ili županiji, a tu se radi o velikim budžetima.

HOP